1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zisk GlaxoSmithKline prudce stoupl, rostly i tržby

GlaxoSmithKline1Londýn - Zisk britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl na téměř trojnásobek, zejména díky jednorázovým ziskům z prodeje některých aktivit.

Celkové tržby se zvýšily i přes pokračující propad v Číně, sdělil největší evropský výrobce léků.

Čistý zisk dosáhl 2,5 miliardy liber (zhruba 83 miliard Kč) proti zisku 848 milionů GBP o rok dříve. Zisk na akcii očištěný od jednorázových položek ale o sedm procent klesl a dosáhl 30,1 pence. Skončil tak nepatrně pod odhady analytiků v anketě agentury Reuters.

Tržby společnosti stouply meziročně o dvě procenta na 6,9 miliardy liber a mírně překonaly odhady. Firma v letošním roce očekává růst tržeb stejným tempem a u zisku na akcii odhaduje zvýšení o čtyři až osm procent. Akcie firmy díky příznivému výhledu posílily o dvě procenta.

V Číně se tržby GSK za poslední čtvrtletí snížily o 29 procent. Tamní úřady totiž loni začaly vyšetřovat obvinění, že zaměstnanci firmy podpláceli lékaře a nemocnice, aby odebírali její léky. Tempo propadu tržeb v Číně se ale zpomalilo z 69 procent ve třetím čtvrtletí a GSK předpokládá, že letos se tento vliv dál zmírní.

Očekávané zlepšení bude výsledkem uvádění nových produktů, které vyrovnají možný nástup konkurence generických léků po skončení platnosti patentových práv na některé firemní starší produkty, řekl šéf GSK Andrew Witty. GSK se za jeho vedení v poslední době snaží o zvýšení návratnosti kapitálu odprodejem některých pobočných aktivit, jako například značek nápojů Lucozade a Ribena. Firma se zaměřuje na vývoj nových léků na respirační choroby, rakovinu a AIDS.

Loni byla GSK na poli vývoje a uvádění nových léků na trh nejlepší v celém odvětví. V USA dostala zelenou pro pět nových produktů a v příštích dvou letech plánuje závěrečné klinické testy zhruba desítky nových produktů.

Investoři se zejména obávají dopadu vypršení patentových práv na inhalátor Advair pro léčení plicních onemocnění, protože tento přípravek se na tržbách společnosti podílí asi pětinou. V Evropě už tento produkt soutěží s několika kopiemi. Witty ale ujistil, že GSK zůstane díky novým lékům lídrem trhu v této oblasti a pozice Advairu zůstane silná.

06.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...