1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČD poptávají elektřinu za téměř 3,4 miliardy korun

ceske drahy logoPraha - České dráhy vypsaly zakázku na dodávku trakční elektrické energie pro roky 2015 a 2016. Hodnotu zakázky za předpokládaný objem odebraných 2500 gigawatthodin odhadují na téměř 3,4 miliardy korun.

Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. V současnosti energii Českým drahám dodává společnost ČEZ.

ČEZ je dlouholetým dodavatelem energie pro tuzemskou železnici. Kromě tříměsíčního překlenovacího období v roce 2010, kdy energii pro železnici dodal E.ON, získává zakázky na dodávky silové energie právě ČEZ. Aktuálně platný kontrakt na dodávku elektřiny pro rok 2014 (předpokládaných 1250 gigawatthodin) získala společnost za 1,6 miliardy korun.

Kromě vlaků Českých drah trakční energii využívají i zbylí železniční dopravci. České dráhy nakupují elektrickou energii přímo od energetické firmy od roku 2008, kdy přestaly elektřinu odebírat od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která v Česku železniční síť spravuje a jednotlivým dopravcům na ni přiděluje dopravní kapacitu. Důvodem pro vynechání SŽDC z prodejního řetězce byly spory o cenu elektřiny. Tu SŽDC nakoupila před ekonomickou krizí před čtyřmi lety na tříleté období za nevýhodně vysoké ceny, které následně začaly klesat. České dráhy a jejich dceřiná firma ČD Cargo odmítly drahou elektřinu od SŽDC odebírat a vypověděly správci kolejí smlouvu.

Kromě zakázky na nákup elektřiny vypsaly ČD těsně před koncem loňského roku tendr na nákup motorové nafty. Hodnotu zakázky na dodávky paliva mezi roky 2014 až 2017 odhadl dopravce na 6,6 miliardy korun.

09.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...