1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČD zahajují provoz nočních vlaků, cestující jimi dojedou do Tater či do Alp

ceske drahy logoPoslední červnový víkend zahájí České dráhy společně se svými zahraničními partnery provoz části nočních vlaků. Po tříměsíční pauze vyvolané epidemií COVID-19 si tak cestující znovu můžou naplánovat cestu v pohodlí lůžkových vozů do Tater či do Alp.

Noční vlak z Prahy do Popradu, Košic a Humenného pojede poprvé v noci z pátku na sobotu 26. / 27. června, přímý vůz z Prahy přes Linec a Innsbruck do Curychu sveze cestující poprvé v noci z neděle na pondělí 28. / 29. června. O ostatních nočních vlacích se vedou další jednání, vzhledem k přísným hygienickým požadavkům na jejich provoz je ale pravděpodobné, že některá tradiční spojení ještě nebudou během léta v provozu.

O obnovení nočních vlaků probíhala v uplynulých týdnech jednání mezi všemi dopravci, kteří se podílejí na jejich provozu, ale také se servisními společnostmi, jejichž průvodci se starají o pohodlí cestujících během cesty. Na zprovoznění první části nočních mezistátních vlaků se v minulém týdnu domluvili zástupci Českých drah, Železniční společnosti Slovensko, Rakouských a Švýcarských spolkových drah a Maďarských železnic. „Jako první vyjedou už o tomto víkendu noční spoje mezi Prahou, Ostravou, Popradem, Košicemi a Humenným a také mezi Prahou, Lincem, Innsbruckem a Curychem. Cestující si tak můžou naplánovat dovolenou v Tatrách a na východním Slovensku, ale také v rakouských a švýcarských Alpách,“ říká Petr Vondráček, ředitel Odboru dálkové dopravy Českých drah, a dodává. „S maďarskými a slovenskými železnicemi jednáme také o obnovení nočních vlaků mezi Prahou, Bratislavou a Budapeští. U tohoto spojení ale bude hrát roli, kdy se podaří zprovoznit povodní poničený úsek Szob – Nagymaros.“

Zprovoznění dalších nočních vlaků je předmětem pokračujících jednání. „V případě příznivé epidemiologické situace uvažujeme o zprovoznění nočního spojení mezi Prahou a Krakovem. Zavedení vlaku ale nemůžeme uspěchat, naší prioritou je zajistit cestujícím komfort a samozřejmě přitom vyhovět požadavkům hygieniků. O tomto spojení proto uvažujeme výhledově v polovině července,“ říká Petr Vondráček. V jednání je také vedení vlaku nightjet v základní trase z Vídně přes Břeclav a Bohumín do Berlína a zpět. U tohoto spojení se ale čeká, zda dojde k úpravě podmínek polských úřadů pro minimální rozestupy cestujících a s tím souvisejících pravidel pro obsazování oddílů v lůžkových a lehátkových vozech.

Hygienická opatření polské a také maďarské strany mají vliv i na další tradiční přímá spojení. Během léta tak pravděpodobně nebude zajištěné přímé spojení z Prahy do Varšavy, ani spoje zajišťované lůžkovými a lehátkovými vozy polských a maďarských železnic v relacích z Vídně a Budapešti do Varšavy nebo z Budapešti do Berlína. Cestující z České republiky naopak nepřijdou o noční sezónní vlaky z Bohumína k polskému Baltu (Svinoústí, Kolobřehu a Helu). V provozu budou od noci 26. / 27. června, zatím ale bez lůžkových vozů.

Přehled obnovených nočních vlaků a nočních spojů, u kterých předpokládáme zprovoznění během léta

Noční vlaky na Slovensko

Noční vlak EN 443 Slovakia v trase Praha – Ostrava – Poprad-Tatry – Košice – Humenné pojede od noci 26. / 27. června. Ve vlaku budou řazené lůžkové vozy a autovozy Praha – Košice, zatím ale nepojedou lehátkové vozy.

Noční vlak EN 442 Slovakia Humenné – Košice – Poprad-Tatry – Ostrava – Praha pojede od noci 27. / 28. června. Ve vlaku budou řazené lůžkové vozy a autovozy Košice – Praha, zatím ale nepojedou lehátkové vozy.

Přímý vůz Prešov – Nové Zámky – Bratislava – Praha řazený ve vlacích R 800 / R 870 / EC 282 pojede ve směru ze Slovenska do ČR poprvé v noci 25 / 26. června. Ve směru zpět z ČR na Slovensko pojede přímý vůz na vlacích EC 283 / R 873 / R 801 od 26. / 27. června.

Noční spojení do Rakouska a Švýcarska

Přímý lůžkový vůz Praha – Linz – Innsbruck – Zürich řazený ve vlacích Ex 337 / EN 462 / EN 466 bude v provozu od noci 28. / 29. června. V opačném směru do ČR pojede přímý vůz na vlacích EN 467 / EN 463 / R 330 poprvé v noci 29. / 30. června. Cestující upozorňujeme, že v noci 22. / 23. července a dále v období od 9. do 30. srpna ve směru z ČR, resp. od 10. do 31. srpna ve směru do ČR nebude přímé spojení do / z Curychu kvůli výlukám na trase zajištěno.

Noční spojení do Polska

Od noci z pátku na sobotu 26. / 27. června budou v provozu sezónní vlaky z Bohumína k Baltskému moři. V opačném směru do ČR pojedou tyto vlaky poprvé v noci 27. / 28. června. Konkrétně vyjedou vlaky R 401 / 400 Wolin (Bohumín – Świnoujście a zpět), R 403 / 402 Wydmy (Bohumín – Hel a zpět s přímými vozy do / z Łeby) a R 405 / 404 Pirat (Bohumín – Kołobrzeg a zpět). Všechny tyto přímé vlaky pojedou každou noc až do konce letních prázdnin, zatím ale bez lůžkových vozů.

České dráhy jednají se zahraničními partnery o zprovoznění přímých vozů Praha – Krakov a zpět na spojích EN 443 / IC 406 a IC 407 / EN 442. Termín zahájení provozu bude upřesněn podle výsledků jednání o podmínkách provozu ubytovacích vozů na území Polska. Provoz přímých vozů do Varšavy zatím zahájen nebude.

Noční spojení do Maďarska

Vzhledem k nesjízdnosti v úseku Szob – Nagymaros po nedávné povodni pokračují jednání s Maďarskými železnicemi o vedení přímých vozů Praha – Bratislava – Budapešť na vlacích IC 575 / EN 477 a EN 476 / IC 574. O termínu zprovoznění těchto spojů budeme v předstihu informovat.

Prodej jízdenek a rezervací do nočních vlaků

Prodej jízdenek a rezervací do nočních vlaků na východní Slovensko (vlaky EN 443 / 442), do přímých vozů do Curychu a k polskému Baltu již byl zahájen. Rezervace do dalších vlaků budou dostupné po finálním odsouhlasení termínu zahájení jejich provozu.

02.07.2020

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...