1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

České dráhy vypsaly tendr na dodání nejméně 20 použitých vozů za 200 milionů Kč

ceske drahy logoPraha - České dráhy (ČD) vypsaly tendr na dodání nejméně 20 použitých vozů pro dálkové linky konstruovaných pro rychlost 200 km/h. ČTK o tom dnes informoval mluvčí dopravce Lukáš Kubát. Cena by podle něj neměla přesáhnout 200 milionů korun.

Termín dodání vozů je nejpozději konec letošního listopadu a hned po převzetí by měly být schopné okamžitého nasazení do provozu.

Kapacita vozů má být nejméně 66 míst k sezení a alespoň pět z těchto vozů musí vyhovovat parametrům stanoveným pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace. Vozy by měly být klimatizované, vybaveny audiovizuálním informačním systémem a vakuovými toaletami.

České dráhy zakoupily použité vozy již dříve. Jednalo se o nízkopodlažní švýcarské vozy Stadler RS1 s kapacitou 71 míst k sezení, známé také jako RegioSpider, které dříve jezdily na německých tratích. Těch má nyní ČD ve vlastnictví celkem 67 kusů. Použité vozy využívají v ČR také soukromí dopravci.

České dráhy plánují v rámci Strategie 2030 investovat do obnovy vlaků do roku 2030 až 100 miliard korun. V současné době mají objednáno 110 elektrických jednotek RegioPanter, 76 motorových jednotek PESA, 20 devítivozových expresních souprav ComfortJet a 50 elektrických lokomotiv Siemens Vectron pro rychlost 230 km/h.

V předchozích týdnech byly vypsány soutěže na dodávku 15 jednotek napájených z trakčního vedení a baterií pro Moravskoslezský kraj, 90 elektrických jednotek pro pražskou aglomeraci a 60 jednotek pro vnitrostátní rychlíkové linky, konstruovaných na rychlost až 200 km/h.

30.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...