1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Iveco CR dodalo bratislavskému dopravci Slovak Lines 40 autobusů

IvecoBus UrbanwayBratislava - Český výrobce autobusů Iveco Czech Republic dodal slovenskému dopravci Slovak Lines 40 nových autobusů pro příměstskou dopravu.

 

Předání vozidel bylo součástí tříletého kontraktu na zhruba 130 autobusů v hodnotě 23 milionů eur (631 milionů korun), které továrna ve Vysokém Mýtě vyrobí pro bratislavského dopravce.

Slovak Lines převzal autobusy typu Crossway. Přepravní kapacita nízkopodlažního vozidla činí 88 cestujících. Autobusy jsou vybaveny klimatizací, jsou přizpůsobeny na přepravu zdravotně postižených a cestující budou moci využívat bezplatné připojení k internetu.

"Rádi bychom obyvatele kraje motivovali, aby vyměnili auta za veřejnou hromadnou dopravu," uvedl generální ředitel Slovak Lines Peter Sádovský.

Prvních 45 autobusů z kontraktu dodal vysokomýtský závod do Bratislavy loni, celou zakázku dokončí v příštím roce. Česká továrna je jedním ze dvou závodů společnosti Iveco Bus, která zaměstnává více než 5000 lidí. Iveco Czech Republic loni vyrobil 3165 autobusů, což je nejvíce vozidel v novodobé historii firmy, tedy za více než 25 let.

Slovak Lines zajišťuje také dálkovou a mezinárodní dopravu, na provoz regionálních linek firmě přispívá krajská samospráva. Vozový park dopravce, který ročně přepraví kolem 15 milionů cestujících, čítá přes 200 autobusů. Průměrný věk vozidel se podle Sádovského pohybuje kolem pěti let.

V uplynulém období získalo zakázku od firem zajišťující veřejnou dopravu na Slovensku několika českých firem. Plzeňská Škoda Transportation uspěla v tendru na dodávku tramvají do Bratislavy v hodnotě zhruba 75 milionů eur. Skupina pro bratislavský dopravní podnik také vyrobí 80 nových trolejbusů za 41,6 milionu eur a železničnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko dodá další vlakové jednotky. Firma SOR Libchavy loni zase získala zakázku od košického městského dopravního podniku na 127 autobusů za 28,7 milionu eur.

09.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...