1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Letiště Václava Havla Praha je pátým nejrychleji rostoucím letištěm v Evropě v kategorii 10 – 25 milionů odbavených cestujících

prague airportLetiště Václava Havla Praha se v roce 2017 umístilo na pátém místě mezi nejrychleji rostoucími letišti v Evropě v kategorii 10 – 25 milionů odbavených cestujících.

Vyplývá to z nejnovějších dat Mezinárodního sdružení letišť Airports Council International (ACI). Pražské letiště vyneslo v loňském roce na pátou příčku rekordních 15,4 milionů odbavených cestujících. To představuje 17,9% meziroční nárůst. Všechna evropská letiště v dané kategorii přitom rostla v průměru o 11,3 %.

Na Letišti Václava Havla Praha jsme v loňském roce zaznamenali nárůst nejen v celkovém počtu odbavených cestujících, ale také v mnoha dalších dílčích ukazatelích. Na krátkých linkách směřujících do evropských destinací jsme dosáhli 16,5% nárůstu cestujících, zatímco na dálkových linkách to bylo 20 %. Rostl také počet odbavených cestujících jak u síťových dopravců (+ 19,5 %), tak u nízkonákladových leteckých společností (+ 19,6 %). Růst očekáváme také v letošním roce, kdy bychom se měli přiblížit hranici 17 milionů odbavených cestujících,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha, a. s.

Nejrychleji rostoucím letištěm v kategorii 10 – 25 milionů odbavených cestujících se v roce 2017 stala turecká Antalya, která zaznamenala 38% meziroční růst. Druhé místo obsadili společně Petrohrad a Varšava s 22,7% růstem. Na třetím místě se umístila Ankara (+20,6 %) a na čtvrtém Lisabon (+ 18,8 %). Letiště v této sledované kategorii jsou jako celek také v průměru nejrychleji rostoucími letišti v Evropě. Letiště v kategorii nad 25 milionů odbavených cestujících rostla meziročně v průměru o 5,6 %, zatímco letiště v kategorii 5 – 10 milionů odbavených cestujících o 10,2 %.

Mezi prvními šesti nejrychleji rostoucími evropskými letišti ve své kategorii zaznamenala Praha nejnižší meziroční nárůst leteckých pohybů (+ 9,3 %). Na letišti v Antalyi vzrostly letecké pohyby meziročně o 29,4 %, Varšavě o 12,2 %, Petrohradě 15,2 %, Ankaře 13,2 a Lisabonu 11,5 %. „Navzdory rekordnímu nárůstu počtu odbavených cestujících se nám daří udržovat pomalejší růst leteckých pohybů, což je důsledkem efektivního využívání kapacit, ke kterému aktivně motivujeme letecké společnosti,“ dodává Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha, a. s.

Nejrušnějším evropským letištěm zůstává i nadále londýnské Heathrow, které v roce 2017 odbavilo 78 milionů cestujících. Následuje pařížské letiště Charles de Gaulle s 69,4 miliony odbavenými cestujícími a amsterdamský Schiphol s 68,5 miliony.

Airport Council International Europe sdružuje více než 500 letišť ve 45 zemích Evropy. Letiště, která jsou členy sdružení, se podílí na komerční letecké přepravě v Evropě více než z 90 %.

12.02.2018

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...