1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Liberecký dopravní podnik musí vrátit dotaci 190 mil.Kč

Tram railsLiberec - Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) musí vrátit dotaci 190 milionů korun, kterou získal z Regionálního operačního programu Severovýchod.

Důvodem je rozdělení zakázky na rekonstrukci tramvajové trati z Liberce na Jablonec, řekla dnes ČTK mluvčí ROP Silvie Špryňarová. Dotační úřad už vydal platební výměry, dopravní podnik však má možnost se odvolat. Jeho vyjádření ČTK zjišťuje.

Kontrola se zabývala modernizací trati Fügnerova - Mlýnská - Klicperova a navazujícího úseku Klicperova - U Lomu. Na první část dostal podnik dotaci přes 80 milionů, na tu druhou zhruba 110 milionů korun. První část zakázky už v minulosti prověřoval i antimonopolní úřad, žádné pochybení však tehdy nenašel. Pro dopravní podnik, který hospodaří s obratem kolem půl miliardy korun, může být vrácení dotace likvidační.

Trať z Liberce do Jablonce se rekonstruuje od roku 2008. Od té doby se do ní za přispění EU dalo přes 400 milionů korun. V rámci modernizace byla až k Nové Rudě vybudována druhá kolej, která umožnila zrychlit dopravu a zvýšit bezpečnost, protože se tramvaje nemusí křižovat. Letos na jaře začala další etapa za zhruba 286 milionů korun, při které se modernizace dočká zhruba tříkilometrový úsek ve Vratislavicích a kilometr trati u Jablonce.

02.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...