1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na D1 pro letošek skončily opravy úseku Jihlava - Jeníkov

road construction 2Jihlava - Na Vysočině pro letošek skončily opravy dálnice D1 mezi 104. kilometrem u Větrného Jeníkova po exit Jihlava na 112. kilometru. Dělníci tam od čtvrtka do dnešního odpoledne odstraňovali provizorní dopravní značení.

 

Tento úsek je teď už průjezdný bez omezení, řekl ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Na dalším modernizovaném úseku D1 na Vysočině mezi Lhotkou a Velkou Bíteší mají stavbaři povoleno pracovat do konce tohoto měsíce.

Mezi 153. až 162. kilometrem mezi Lhotkou a Bíteší je dálnice bez omezení průjezdná směrem na Brno. Ve směru na Prahu pokračují práce na provizorním rozšíření vozovky. V následujících třech dnech tam dopravní omezení ještě přibudou. Kromě odstavného a části připojovacího pruhu bude uzavřen také pravý jízdní pruh. Omezení bude platit od rána do odpoledne. "S podobnými uzavírkami se počítá i v následujících dnech," řekl Studecký.

Opravy nejvytíženější tuzemské dálnice začaly na dvou místech v Kraji Vysočina. Stavbaři tam začali pracovat letos v květnu. Později dělníci nastoupili i mezi Šternovem a Psáři a také mezi Loktem a Hořicemi. Tam zatím práce pokračují v obou jízdních směrech. Doprava je vedena dvěma pomocnými pruhy s omezením rychlosti na 80 kilometrů.

Podle údajů ŘSD z počátku tohoto měsíce vstoupí všechny úseky do zimní přestávky se zpožděním proti původnímu plánu, který předpokládal položení nového povrchu aspoň v jednom jízdním pásu. Na třech úsecích budou hotové přípravné práce.

Nejvíc problémů bylo v úseku u Velké Bíteše. Skluz tam nastal kvůli opakovanému přerušení prací, ve které vyústily spory ŘSD se stavební firmou OHL ŽS. Ta si stěžovala na nevyhovující technický stav krajnic a žádala zvýšení rozpočtu o vícepráce spojené se zabezpečením nosnosti krajů vozovky. S ŘSD se stavební společnost dohodla teprve v polovině října, kdy ŘSD firmě navýšilo rozpočet o deset milionů korun.

Největší dopravní komplikace na stavbě způsobily noční kompletní uzavírky dálnice spojené s demolicí nevyhovujících mostů nad D1. Ty se v řadě případů protáhly i o několik hodin.

Dálnice D1 je zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun.

25.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...