1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V létě začneme testovat nákladní vozy na vodíkový pohon

gebruder weiss logoJiž letos v létě otestujeme vůbec poprvé vozy s vodíkovým pohonem.

Navázali jsme totiž spolupráci se švýcarskou asociací H2 Mobility Switzerland a stali se novým členem projektu, jehož cílem je rozšířit vodíkový pohon v oblasti nákladní přepravy.

Pilotní fáze projektu bude zahájena letos v létě a vůbec poprvé otestujeme nákladní vozy na vodíkový pohon. Účelem projektu je nejenom testování nákladních vozů na tento alternativní pohon, ale následně také jejich nasazení v rámci běžné přepravy či vybudování sítě čerpacích stanic do roku 2023.

„Vedle elektrického pohonu a pohonu na zemní plyn vyzkoušíme i třetí alternativu, která by mohla být díky svým výhodám v budoucnu v nákladní přepravě právě tou nejrozšířenější,“ uvádí Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR. Letos bude ve Švýcarsku testováno 50 vodíkem poháněných vozidel, následně bude projekt rozšířen do dalších evropských zemí – Německa, Nizozemí, Rakouska a Norska.

Asociace H2 Mobility Switzerland se v rámci projektu rozhodla oslovit řadu oborových specialistů, firem a výzkumných institucí, které se rozvojem vodíkového pohonu zabývají a mohou pomoci s rychlejší implementací nové technologie do běžného provozu. První vodíkem poháněné vozy vyráběné firmou Hyundai budou doručeny letos a v následujících třech letech by se na švýcarských silnících mělo objevit až 1 000 vozů s tímto alternativním pohonem.

„Těší nás, že jsme s H2 Mobility Switzerland uzavřeli spolupráci a můžeme se zapojit do projektu, jehož cílem je rozšíření udržitelné nákladní přepravy. Jsme přesvědčeni, že i v oblasti B2B a B2C přepravy je nezbytné implementovat nové technologie a snižovat zátěž životního prostředí emisemi. Věříme, že vodíkový pohon bude v budoucnu jedním z rozšířených alternativních pohonů,“ říká dále Kodada.

Rychlejší nabíjení a větší nákladní kapacita

Vodíkový pohon je vedle elektrického pohonu a pohonů využívajících zemní plyn další udržitelnou variantou v dopravě. „V porovnání s elektrickým pohonem nabízí vodíkový pohon delší dojezdy, ale také rychlejší tankování trvající přibližně 15 minut. Na jedno natankování ujede vůz až 500 kilometrů. Jako velkou výhodu vnímáme také to, že palivové články u vodíkového pohonu jsou mnohem lehčí než baterie u elektricky poháněných vozidel. To je u nákladních vozů zásadní kvůli možnosti převozu většího množství zboží,” doplňuje Jan Kodada. Vozy s bezuhlíkovým pohonem jsou navíc ve Švýcarsku zcela osvobozeny od placení mýta. V porovnání s naftou poháněnými nákladními vozy je tak jejich provoz srovnatelně finančně náročný.

„Projekt je prozatím na úplném začátku, ale slibujeme si od něj, že napomůže rozšíření nákladních vozů na vodíkový pohon a ty tak budou společně s vozy na bio plyn řešením budoucnosti v oblasti transportu a stanou se běžnou součástí provozu. Aktuálně zvažujeme možnosti, které se nabízejí v Rakousku a Německu,“ uvádí Jan Kodada.

29.04.2020

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...