1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gorenje nenašla dost zájemců o nákup akcií pro nabídku ve Varšavě

gorenje logo1Varšava - Slovinskému výrobci domácích spotřebičů Gorenje se nepodařilo přilákat dostatek zájemců o nákup akcií určených pro primární nabídku ve Varšavě. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje.

Podle Reuters nízký zájem může ukazovat, že dluhová krize ve Slovinsku odrazuje investory. Gorenje ovládá českého výrobce varné a topné techniky Mora Moravia.

S akciemi Gorenje se nyní obchoduje na burze ve Slovinsku. Firma se však rozhodla nabídnout akcie i ve Varšavě, která je největším akciovým trhem ve střední Evropě. Firma chce nabídnout na burze 10,44 milionu nových akcií, což představuje 36 procent kapitálu. Z nabídky chce získat 45 milionů eur (1,2 miliardy Kč).

Gorenje ve středu ukončila tzv. book-bulding, tedy období, ve kterém jednotlivý investoři vyjadřují zájem o nákup akcií. Podle zdroje se však nenašli zájemci pro všechny akcie, které firma hodlá nabídnout. Také další dva zdroje potvrdily, že nabídka není plně pokryta. Podle nich za to může dluh firmy a problémy slovinské ekonomiky.

Gorenje v prohlášení zaslaném agentuře Reuters uvedla, že pokračuje v procesu, kterým má umožnit zahájení obchodování s akciemi Gorenje na varšavské burze do konce letošního roku. Výsledky zájmu o akcie plánuje firma zveřejnit 18. prosince. Podle prospektů by firma měla debutovat ve Varšavě 30. prosince.

Gorenje je druhým největším vývozcem ze Slovinska. Má zastoupení v 70 zemích světa a na evropském trhu s domácími spotřebiči podíl kolem čtyř procent. Své zboží dodává do 90 zemích světa. Českou firmu Mora Moravia Gorenje získala v roce 2005. Letos v létě koupil podíl 13 procent v Gorenje japonský výrobce elektroniky Panasonic.

Vstup Gorenje na varšavskou burzu by podle analytiků mohl být barometrem toho, jaký zájem budou mít investoři o slovinské akcie v době, kdy se vláda v Lublani připravuje na privatizaci více než desítky firem, aby získala potřebnou hotovost. Na seznamu firem určených k prodeji jsou mimo jiné největší místní telekomunikační operátor Telekom Slovenia, druhá největší banka Nova KBM, výrobce barev Helios, letecká společnost Adria Airways či letiště v Lublani.

17.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...