1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Písecké firmě Schneider Electric stoupl předloni výrazně zisk na 133 milionů

Schneider electric logoPísek - Písecká firma Schneider Electric, která vyrábí elektrické stroje, přístroje i elektronická zařízení, měla v roce 2021 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,22 miliardy korun. Meziročně stouply o 15 procent. Čistý zisk vzrostl o 146 procent na 133 milionů. Za loňský rok plánovala firma obrat kolem tři miliard, meziročně trochu nižší.

Vyplývá to z výroční zprávy. Firma předloni zaměstnávala přes 370 lidí.

"Rok 2021 byl ve znamení výrazného oživení prodejů a dále pokračujících problémů spojených s epidemií covidu, která zasáhla do všech činností naší společnosti. Objem výroby se oproti roku 2020 zvýšil o 17 procent. Meziročně rostl především v první polovině roku," uvedla firma. Zároveň zdražily suroviny jako jsou plasty, měď a stříbro. Provozní zisk firmy stoupl meziročně o 65 procent na 141 milionů.

Firma Schneider Electric má v ČR píseckou továrnu, vývojové centrum na Zlínsku a pobočku v Brně. V prosinci 2022 nastoupil jako nový generální ředitel firmy Pavel Bezucký. Přišel z dánské společnosti Universal Robots vyrábějící roboty, kde řídil aktivity ve střední a východní Evropě a v Rusku. Nahradil Vladimíra Tichého, uvedla firma na webu.

Vývojové centrum společnosti Schneider Electric v Napajedlech na Zlínsku zřídilo loni nový laboratorní prostor. Simuluje v něm fungování takzvané chytré domácnosti a jejího technického zabezpečení včetně vytápění fotovoltaikou, dobíjecí stanice, ovládání osvětlení, vzduchotechniky či žaluzií. Vybudování laboratoře trvalo víc než rok, náklady byly čtyři miliony korun, řekl na podzim ČTK ředitel vývojového centra Marek Provalil.

Písecký závod je jednou z největších evropských továren skupiny. Vyrábí stykače, spínače, tepelná relé, příslušenství motorových spouštěčů, tlačítkové ovladače, přepínače, bezpečnostní tlačítka, závěsné ovladače i signální sloupy. Některé stykače míří do jaderných elektráren i větrných elektráren. Skupina v ČR zaměstnává podle starších informací kolem 900 lidí.

Schneider Electric, výrobce elektromechanických přístrojů, působí na jihu Čech od roku 1993, kdy písecký Elektropřístroj koupili Francouzi. V roce 1998 přestěhovali výrobu do nového závodu, dnes zabírá 13.000 metrů čtverečních. Ročně dodají 18 milionů výrobků do 50 zemí, většina jde na export.

Francouzská skupina Schneider Electric podniká asi ve 100 zemích, zaměstnává 128.000 lidí. Koncern založili v roce 1836 bratři Schneiderovi. Skupina měla v roce 2021 obrat 725 miliard Kč, vyplývá z informací na webu. Akvizice míří poslední roky do softwarových firem.

27.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...