1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce elektro příslušenství Magneton v roce 2021 navýšil tržby i zisk

growth chart 1Kroměříž - Společnost Magneton, která vyrábí elektro příslušenství, zaznamenala v roce 2021 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží téměř 518,1 milionu korun. Meziročně to bylo zhruba o 118,8 milionu korun víc. Předloňský zisk firmy z Kroměříže činil necelých 11 milionů korun, o rok dříve byl přibližně 4,5 milionu korun.

Vyplývá to z výroční zprávy podniku uložené od tohoto týdne ve Sbírce listin.

Firma vyrábí především alternátory a startéry. Zabývá se také povrchovými úpravami pro automobilový průmysl, a to zinkováním, slitinovým zinkováním, niklováním, cínováním a eloxováním. V roce 2021 se potýkala s dopady pandemie koronaviru. "Díky úsilí všech zaměstnanců, i přes komplikace spojené s výrobou, dodávkou komponentů a dopravou, jsme v době pandemie mohli co nejefektivněji vyrábět a zabezpečit dodávky," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva firmy Cesar Baron.

Magneton se orientuje především na export. V roce 2021 se na jeho tržbách podílel více než 72 procenty. Své výrobky dodává téměř do 50 států. Zákazníky má například v USA, ale i v Jižní Americe, Asii a mnoha evropských zemích. Ze 47 procent se na předloňských tržbách podniku podílely dodávky alternátorů, 37 procenty prodej startérů, zbývající část tvořily zakázky pro závod povrchových úprav. Firma dodávala například společnostem Bosch Diesel nebo Fujikoki.

Podnik v roce 2021 dokončil rekonstrukci budov tepelného hospodářství v areálu Magnetonu za 55,9 milionu korun. Investoval také do nové výrobní linky pro galvanovnu, rekonstrukce dalších budov nebo opravy kanalizační sítě. Firma naopak pozastavila chystanou obnovu neutralizační stanice.

Magneton v roce 2021 zaměstnával v průměru 199 lidí, tedy o devět pracovníků méně než o rok dříve. Na jejich mzdy uvolnil přes 65,7 milionu korun. Podnik podle představenstva intenzivně spolupracuje s místními středními školami, regionálními vysokými školami a také orgány pro rozvoj zaměstnanosti mladých lidí.

Jediným akcionářem Magnetonu je společnost Rovina Group z nedalekého Hulína. Počátky firmy sahají do roku 1926, kdy byla v Kroměříži založena továrna na elektromagnetická zapalování. Za hospodářské krize v roce 2009 se společnost ocitla v konkurzu. V červnu 2009 už měla jen 441 zaměstnanců, ačkoli ještě o dva roky dříve jich bylo zhruba dvakrát tolik. Rovina Group koupila majetek firmy v červnu 2010.

10.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...