1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Alpiq elektrárny v Kladně a Zlíně prodávat nebude

alpiq logoKladno - Švýcarský energetický holding Alpiq se rozhodl, že nebude prodávat elektrárny v Kladně a Zlíně, které nabídl k prodeji letos v lednu.

Společnost už dosáhla svých cílů v odprodeji části svého majetku v cizině, řekla ČTK mluvčí společnosti Markéta Čapková.

Alpiq nabídl k prodeji dvě kogenerační elektrárny v lednu. Za prodej elektráren, jež kromě elektřiny dodávají i teplo zhruba 35.000 odběratelům a v posledních dvou letech skončily ve ztrátě, prý mohly problémy firmy ve Švýcarsku.

Podle dřívějších informací Hospodářských novin švýcarští majitelé požadovali za obě elektrárny 500 milionů franků, tedy zhruba 10,5 miliardy korun. Společnost však s prodejem tuzemských elektráren neuspěla, protože za ně nedostala odpovídající nabídky. Posledním zájemcem byla společnost PURS, která nabídla zhruba 8,5 miliardy korun. V tendru však svou účast ukončila kvůli vysoké prodejní ceně.

"Společnost Alpiq se rozhodla, že neprodá své dvě tepelné elektrárny v Kladně a ve Zlíně. Důvodem je to, že společnost Alpiq již dosáhla svých cílů v oblasti odprodeje části svého majetku," řekla ČTK Čapková. Firma avá aktiva podle ní prodala pouze v jiných zemích, nikoli v České republice.

Společnost Alpiq Generation (CZ) patří mezi největší nezávislé výrobce tepelné a elektrické energie v ČR, kde zaměstnává kolem 400 lidí. Podle výroční zprávy měl český Alpiq loni čistý zisk 451 milionů korun a tržby 4,1 miliardy korun. Firma letos v Kladně dostavila nový blok elektrárny za 7,5 miliardy korun, který je ve zkušebním provozu. Zahájení ostrého provozu by podle informací ČTK mělo začít začátkem příštího roku.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...