1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Argentina se dohodla s Repsolem na odškodném za zestátnění YPF

repsol buildingBuenos Aires - Argentinská vláda se dohodla, že vyplatí španělské ropné společnosti Repsol odškodné za vyvlastnění jejího většinového podílu v argentinské energetické firmě YPF.

 

Předběžná dohoda zahrnuje způsob stanovení výše odškodného a zrušení právních kroků, informovala agentura AP.

Argentinská vláda zestátnila YPF loni v květnu. Své rozhodnutí odůvodnila tím, že španělská firma neplnila sliby ohledně investic do rozvoje YPF. Repsol spustil proti vyvlastnění právní kroky a požadoval odškodné 10,5 miliardy dolarů (212 miliard Kč). V červnu odmítl nabídku Argentiny na odškodné ve výši pěti miliard dolarů.

Zestátnění YPF vyvolalo kritiku ze strany Spojených států, Evropské unie i některých latinskoamerických zemí.

Podrobnosti dohody o odškodnění nebyly zveřejněny. Dohodu ještě musí schválit vedení Repsolu na svém středečním setkání. Podle agentury Reuters by dohoda mohla odstartovat vlnu investic do argentinské těžby ropy a zemního plynu z břidlicových hornin.

Společnost YPF byla zprivatizována v devadesátých letech minulého století. Její loňské zestátnění bylo v Argentině velmi populárním krokem, protože řada Argentinců považuje privatizaci státního majetku a další kroky podporující volný trh za příčinu hospodářské krize a státního bankrotu v letech 2001 až 2002.

27.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...