1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Británie schválila rozvoj velkého ropného pole Kraken u Shetland

Oil Well6Londýn - Britská vláda dnes dala zelenou rozvoji rozsáhlého ropného ložiska Kraken u souostroví Shetlandy severně od Skotska.

Firma EnQuest jako většinový vlastník licence do projektu investuje čtyři miliardy dolarů (zhruba 80 miliard Kč), což je v letošním roce největší schválená investice v britské části Severního moře. Uvedl to zpravodajský server BBC.

Dvě ropná pole ložiska Kraken obsahují podle odhadů 137 miliard barelů ropy. EnQuest zde očekává maximální denní těžbu 50.000 barelů. Během výstavby by projekt měl vytvořit 20.000 pracovních míst a k provozu po předpokládanou dobu životnosti 25 let zde bude zapotřebí v průměru 1000 lidí.

Vláda poskytne pro rozvoj Krakenu daňové úlevy. "Je to velká investice, která vytvoří pracovní místa a podpoří britskou ekonomiku. Je to rovněž doklad úspěšnosti našeho úsilí o vytvoření konkurenceschopného daňového režimu, s jehož pomocí dostaneme ze Severního moře většinu tamní ropy a plynu," uvedl k projektu ministr financí George Osborne.

Kraken leží asi 125 kilometrů východně od Shetland a EnQuest tam má 25 vrtů. Těžba na ložisku by měla začít v roce 2016/2017.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...