1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Brusel povolil Gazpromu převzít čtyři evropské plynárenské firmy

Gazprom buildingBrusel - Evropská komise schválila plán ruského plynárenského giganta Gazprom převzít čtyři německé a nizozemské podniky, které se specializují na dodávky a uskladnění zemního plynu. Evropská komise to oznámila na svém webu.

Ruský obr tak bude moci převzít kontrolu nad nizozemskými společnostmi WINZ a Wintershall Services a nad německými podniky Wingas a WIEH. Transakce podle Bruselu neohrozí hospodářskou soutěž.

WINZ a Wintershall Services působí v oblasti průzkumu a těžby ropy a plynu v Severním moři. Wingas a WIEH dodávají zemní plyn, a to především v Německu, sdělila komise.

Brusel zkoumal, zda transakce nebude mít dopad na hospodářskou soutěž v oblasti prodeje plynu na trzích v Německu, Rakousku a v České republice, kde Gazprom prodává plyn velkoobchodníkům a menším odběratelům.

"Komise zjistila, že akvizice neumožní Gazpromu omezit přístup zákazníků k dodávkám plynu vzhledem k přítomnosti dostačujících alternativních upstream dodavatelů", kteří se zabývají průzkumem a těžbou suroviny, uvedla komise na svém webu.

Wintershall je dceřinou firmou německého chemického koncernu BASF.

Wingas, který v současnosti společně ovládají Gazprom a Wintershall, mimo jiné zajišťuje dodávky plynu na trhy v Německu, Rakousku, v České republice a v několika dalších evropských zemích. Prostřednictvím své dceřiné firmy astora disponuje zásobníky zemního plynu v Německu a v Rakousku.

WIEH v současnosti podobně ovládá Gazprom s Wintershallem. WIEH kupuje plyn od Gazpromu a dodává ho německým odběratelům. WINZ a Wintershall Services jsou dceřiné společnosti Wintershall, která je jejich úplným vlastníkem. WINZ se zabývá průzkumem a těžbou zemního plynu v Severním moři. Wintershall Services pak WINZ zajišťuje pracovníky na plošiny a další odpovídající služby.

05.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...