1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Budějovická teplárna připojila 15 nových odběratelů se spotřebou přes 15.000 GJ

Tepelne rozvodyČeské Budějovice - Budějovická teplárna připojila loni ke své distribuční síti 15 nových odběratelů s roční spotřebou přes 15.000 gigajoulů (GJ) tepla. Byly to další dva pavilony krajské nemocnice, hala v areálu technologického VGP parku i řada bytových domů.

Zájem o připojení trvá i letos, připojit by teplárna mohla například 14 bytových domů. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Městská společnost zásobuje teplem na 30.000 bytů a 418 firem, institucí, škol, zdravotnických zařízení či obchodů.

K nově připojeným z loňska se řadí třeba bytovky Na Zlaté stoce, v ulicích Františka Škroupa, K. Šafáře, Rezidence Oskarka, Rezidence Knapp nebo Vila Kondik 2. Podle firmy se díky novým odběratelům ušetřilo přes 400.000 metrů krychlových zemního plynu, který by se jinak musel v budovách spálit.

"Zákazníci oceňují především dlouhodobě předvídatelnou a stabilní cenu, bezpečné dodávky a komplexní služby včetně non-stop dispečinku. Ani v době energetické krize nejsou tak vystaveni cenovým šokům," řekl místopředseda představenstva teplárny Tomáš Kollarczyk. Firma od ledna zvýšila cenu tepla na 788,59 za GJ. Loni lidé platili 690,69 Kč. Roční náklady na teplo za byt stoupnu podle radnice asi o 2000 korun.

Noví odběratelé dál přibývají. Pracovníci teplárny dokončují řešení pro tři výrobní firmy, které chtějí vlastní plynové zdroje nahradit sdíleným systémem komunitního vytápění.

Letos a příští rok teplárna sníží množství spalovaného uhlí o téměř dvě třetiny. Klesnou tak emise. Loni zahájila teplárna přestavbu uhelného kotle K12, jednoho z hlavních výrobních zařízení. Práce vyjdou na 1,5 miliardy Kč, skončí v roce 2024. Novým palivem v kotli bude dřevní štěpka. Firma tak ušetří asi třetinu veškerého uhlí, které spaluje dnes. Do roku 2030 chce městský podnik přestat spalovat uhlí.

Změna souvisí s dalšími investicemi podniku. V příští topné sezoně od podzimu 2023 by měla teplárna začít využívat horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Potrubí bude dlouhé 26 kilometrů. Temelínské teplo by mělo pokrýt 50 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Horkovod staví ČEZ, investice je 1,69 miliardy Kč. Dále chce teplárna v roce 2025 začít stavět zařízení pro energetické využití odpadu. Bude v areálu ve Vrátě, hotové by melo být koncem roku 2028. Předpokládaná roční kapacita je 160.000 tun odpadů. Starší odhad stavebních nákladů je 2,8 miliardy Kč.

Budějovická teplárna v roce 2021 vyrobila 1623 terajoulů (TJ) tepla, meziročně zhruba o 9,5 procenta víc. Tržby z prodeje výrobků a služeb měla předloni 981,5 milionu korun a zisk po zdanění 19,3 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Předloni připojila teplárna 280 nových bytů. Počet napojených domácností stoupá několik let, je jich téměř 30.000, dalšími zákazníky jsou firmy a instituce. Firma zaměstnává kolem 220 lidí.

07.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...