1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bystřice n. P. chystá investici do solárních panelů, chtějí je i jiné radnice

solar panelJihlava - Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku by chtěla dát fotovoltaické panely na sportovní halu a Sporthotel. V letošním rozpočtu nechalo vedení města na tuto investici 7,5 milionu korun a předpokládá, že by na ni mohlo dostat dotaci 3,5 milionu.

Vyrobenou elektřinu by měla zčásti spotřebovat tato městská zařízení, zbývající díl by chtěla radnice dodávat do sítě. ČTK to řekl starosta Martin Horák (nestraník).

O budování solárních elektráren kvůli drahým energiím uvažují i další samosprávy na Vysočině, chtějí využít příležitost požádat na tyto akce o dotaci. Prověřují kvůli tomu nosnost vybraných střech. Polná na Jihlavsku zjišťuje, jestli takové záměry nenarazí na malou kapacitu energetické sítě.

V osmitisícové Bystřici nad Pernštejnem to je pro město pilotní projekt. Radnice původně uvažovala o tom, že by fotovoltaické panely mohly být kromě střech sportovní haly a Sporthotelu také nad skladem centrální kotelny na biomasu. "Bohužel, sklad nevyšel staticky, musela by se posílit střecha. Takže tam jsme to pro letošní rok opustili," řekl Horák. Jestli město dostane dotaci, mohla by se vzhledem k nynějším cenám energií chystaná investice do fotovoltaických panelů vrátit za čtyři až pět let. Starosta podotkl, že na záměr mohou mít dopad další vlivy, například delší dodací lhůty panelů.

Radnice ve Velkém Meziříčí nechala kvůli fotovoltaice udělat statický posudek na střechu zimního stadionu. "Vyšlo, že po určitém zesílení konstrukce by to ta střecha zvládnout měla, ale musíme velmi dobře spočítat, jestli si ji budeme moci dovolit," uvedl starosta Alexandros Kaminaras (nestraník). Podotkl, že město má v plánu víc investic. U Národní sportovní agentury se také uchází o dotaci na rekonstrukci zimního stadionu asi za 48 milionů korun. Tento projekt solární panely nezahrnuje.

Starosta Polné Jindřich Skočdopole (nestraník) poslal začátkem tohoto týdne provozovateli distribuční sítě EG.D žádost o sdělení, zda je na tuto síť ve městě možné připojovat fotovoltaické elektrárny. Uvedl, že se od tří tamních firem dověděl, že povolení k připojení nedostaly, protože je v Polné slabá síť. Místo pro fotovoltaické panely by se podle starosty našlo na některých městských budovách nebo třeba na čistírně odpadních vod. "Ale nemá smysl, podle mého názoru, připravovat projekty bez toho, aniž by se vědělo, jestli nás někdo připojí (do sítě), nebo nepřipojí," řekl.

Na Vysočině byly ke konci roku 2021 fotovoltaické elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 92,4 megawattu (MW). Nižší výkon měly v té době podle Českého statistického úřadu jen fotovoltaické elektrárny v Praze a v Karlovarském kraji. Naopak nejvíc jich bylo v Jihomoravském kraji, v součtu měly instalovaný výkon 452,4 MW.

13.01.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...