1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Centropol Energy kvůli intervencím očekává zvýšení cen plynu

centropol energy logoPraha - Společnost Centropol Energy předpokládá, že by se ceny zemního plynu mohly v příštím roce zvýšit až o 12 procent. Může za to oslabení koruny vůči euru v souvislosti s intervencemi České národní banky.

Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Ostatní obchodníci, které oslovila ČTK, zatím s podobným vývojem nepočítají a ceny kvůli intervencím měnit neplánují.

"Zásah ČNB bude mít velmi podstatný vliv na vývoj cen zemního plynu v příštím roce. Zdražení eura vůči koruně se promítne do nárůstu cen zemního plynu. Velmi pravděpodobně to bude o celou hodnotu devalvace, a to až 12 procent," uvedl předseda představenstva Aleš Graf. Za zvyšováním cen je podle firmy skutečnost, že cena plynu na rozdíl od elektřiny na trzích dlouhodobě stagnovala, a proto si většina dodavatelů nevytvořila významné rezervy pro budoucí dodávky. "Zdražení koruny pro ně bude znamenat zdražení nákupních cen zemního plynu na trzích," dodal.

Zvýšení cen lze podle Centropolu očekávat nejpozději od druhého čtvrtletí 2014. "V prvním čtvrtletí, kdy je hlavní topná sezona, si to žádný z dodavatelů nedovolí. Očekávám ale, že od druhého čtvrtletí, kdy se budou tvořit nové ceníky, se zdražení koruny do cen zemního plynu již promítne," poznamenal šéf společnosti, která patří k největším alternativním dodavatelům energií v ČR.

Podobný scénář zatím odmítají velcí dodavatelé jako RWE nebo Pražská plynárenská. "My jsme zlevnili zemní plyn jako první na trhu letos v květnu o deset procent, a to jsou ceny, které platí pro tuto topnou sezonu 2013/2014," řekl ČTK mluvčí RWE Martin Chalupský. "Dopady na cenu zemního plynu pro domácnosti aktuálně nebo v dohledné době nevidíme," dodal s tím, že firma nakupuje s velkým předstihem a skupina RWE se zároveň zajišťuje proti kurzovým změnám.

S žádnou změnou díky dlouhodobým kontraktům nepočítá ani Pražská plynárenská. "Celý rok jsme nezdražovali a ani teď nepředpokládáme, že bychom ceny zvyšovali," řekl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Podle něj nelze odhadovat, co bude za rok nebo za dva. Podle RWE přitom mohou dopady kurzových změn v tuto chvíli pociťovat spíše menší obchodníci, kteří spekulují s nákupy na poslední chvíli na spotových trzích.

Napjatou situaci podle Centropol Energy dokumentuje například stav v oblasti elektronických aukcí na dodávky zemního plynu. "O tyto aukce stále více dodavatelů nemá zájem. Očekávají totiž, že ceny plynu půjdou nahoru. Již v několika případech se nám stalo, že nás organizátoři aukcí přesvědčovali, abychom se jich alespoň zúčastnili. My jsme to ale vzhledem k podmínkám elektronických aukcí a očekávanému vývoji cen plynu odmítli," uvedl Graf.

Z alternativních dodavatelů s žádnou změnou zatím nepočítá Bohemia Energy. "Zachováme neregulovanou složku ceny plynu pro rok 2014 ve stejné výši. Naopak v rámci celkové ceny má dojít díky snížení regulované položky k mírnému poklesu," uvedla mluvčí Alžběta Šťastná. "Dokážeme komoditu nakupovat za výhodných podmínek. To, co se nyní stalo v rámci oslabení měny, se v příštím roce našich zákazníků nedotkne," dodala Šťastná.

CENTROPOL ENERGY je jednou ze společností patřících do skupiny CENTROPOL, která působí v energetickém sektoru od roku 2002. Na trh se zemním plynem vstoupila na začátku roku 2010. Zemní plyn a elektřinu dnes dodává více než 370.000 zákazníků. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent tvoří města a obce, organizace státní správy či malé a střední firmy.

11.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...