1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEPS dostane od státu dotace 22,7 mld. Kč, další peníze se rozdělí distributorům

CEPS logoPraha - Provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS by letos měl dostat od státu dotaci 7,2 miliardy korun na ztráty energie v síti a dalších 15,5 miliardy Kč na zajištění systémových služeb. Stát tím chce zabránit dalšímu zdražování elektřiny spotřebitelům. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

Dalších asi 15 miliard korun pak stát rozdělí na ztráty energií v soustavě mezi distributory, upozornil dnes Ekonomický deník. Ve středu bude o poskytnutí dotací jednat vláda.

Nárůst velkoobchodních cen elektřiny, které se loni zvýšily až několikanásobně, zvyšuje podle ministerstva náklady provozovatele přenosové soustavy, zejména v případě nákupů elektřiny na ztráty v přenosové soustavě. "Vysokými cenami elektřiny tedy nejsou zasaženi jen zákazníci, ale také provozovatelé distribuční a přenosové soustavy, kteří elektřinu na krytí ztrát v elektrizační soustavě nakupují," vysvětlil potřebu dotací Vošahlík.

Ministerstvo proto ve snaze zabránit tomu, aby se tento nárůst cen neprojevil naplno v regulované ceně za přenos elektřiny pro letošní rok a tedy nezatížil konečného zákazníka, navrhlo dotaci pro ČEPS i distributory. ČEPS by tak měl od státu dostat na krytí nákladů na ztráty elektřiny 7,2 miliardy korun. Kromě toho stát poskytne státní společnosti dotaci na zajištění systémových služeb pro letošní rok ve výši 15,5 miliard korun, podotkl Vošahlík. Firma tak celkově získá 22,7 miliardy korun.

Další peníze se podle Ekonomického deníku chystá stát rozdělit mezi distributory. Asi 12,2 miliardy korun by mělo směřovat na úhradu ztráty elektřiny v regionálních distribučních soustavách, které provozují společnosti ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Zhruba 1,1 miliardy korun má jít dále na kompenzaci za ztráty elektřiny v lokálních distribučních soustavách a 2,1 miliardy korun na kompenzaci ztrát v plynárenských soustavách.

Poskytnuté dotace ČEPS by podle webu měl na doporučení vlády následně zohlednit Energetický regulační úřad (ERÚ) při stanovení regulovaných cen spojených s krytím ztrát v přenosové soustavě a poskytování systémových služeb v cenách regulovaných cen pro příští rok. Bez uhrazení zvýšených nákladů vyvolané skokovým růstem cen státem, by totiž rozdíl museli v příštích letech doplatit spotřebitelé.

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 44 rozvoden se 78 transformátory a vedení o celkové délce přes 5600 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

17.02.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...