1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ očekává, že Temelín a Dukovany vyrobí v budoucnu o dvě TWh víc než teď

nuklearna elektrarenTemelín - Společnost ČEZ očekává, že jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobí v budoucnu o dvě terawatthodiny (TWh) elektřiny víc než teď. Prodlouží se doba, při níž jsou v provozu bloky mezi odstávkami. Teď je to rok, v budoucnu to bude u Temelína 18 měsíců, u Dukovan 16 měsíců.

Dvě TWh jsou tři až čtyři procenta české spotřeby elektřiny. Vyplývá to z tiskové zprávy jaderné elektrárny Temelín.

Temelín a Dukovany posledních pět let vyrábí ročně přes 30 TWh elektřiny. Temelín dnes navštívil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), původně ohlášenou tiskovou konferenci ale zrušil kvůli tomu, že byl časově zaneprázdněný, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

ČEZ zahájil v obou jaderných elektrárnách práce s cílem zvýšit jejich efektivitu. "Nově Temelín začíná s přechodem na osmnáctiměsíční a Dukovany na šestnáctiměsíční palivový cyklus," sdělil Sviták. ČEZ předpokládá, že Temelín i Dukovany budou v provozu nejméně 60 let. Letos do obou elektráren investuje téměř šest miliard Kč. Letos v únoru zástupci ČEZ oznámili, že v roce 2025 by mohly elektrárny Temelín a Dukovany vyrobit 32 TWh, loni to bylo 31,02 TWh.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 6,2 TWh.

Spotřeba elektřiny v Česku loni podle dat Energetického regulačního úřadu meziročně klesla téměř o čtyři procenta na 73,66 TWh. Češi omezovali využití základních energií zejména kvůli rostoucím cenám energií.

29.05.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...