1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ zatím využil méně plynu z nizozemského terminálu, než původně plánoval

CEZ logoPraha - Energetická společnost ČEZ zatím využila méně plynu z terminálu na zkapalněný plyn (LNG) v nizozemském Eemshavenu, než původně plánovala. Místo osmi slotů pro příjezd lodí s nákladem LNG nakonec využila dodávky z pěti lodí s různou kapacitou.

Upozornil na to Ekonomický deník, jehož informaci ČTK potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podle něj nebylo nutné i vzhledem k počasí dovážet tak velké množství plynu. Kapacity terminálu se do budoucna možná zvýší.

"Během podzimu panovalo teplé počasí a evropské zásobníky byly plné. Počasí tak přispělo k tomu, že nebylo třeba tolik plynu dovážet. Vedle toho nadále na český trh proudily a proudí i dodávky tzv. trubkového plynu z Německa, do Německa pak proudí především plyn z Norska a LNG ze západní Evropy," uvedl Gazdík. ČEZ má zatím zarezervovanou kapacitu 3,1 miliardy metrů krychlových plynu za rok, což je asi třetina roční spotřeby plynu v Česku.

Gazdík upozornil na to, že nyní v Nizozemsku pokračují práce na připojení blízké teplárny k terminálu, která bude pomáhat se zplyňováním dovezeného LNG. Má to zvýšit efektivitu terminálu, zároveň je nutné při nízkých zimních teplotách moře. "Kapacita terminálu je tak nyní krátkodobě snížena, ale s ohledem na její budoucí navýšení," dodal mluvčí.

Do budoucna se kapacity terminálu v Eemshavenu možná dál rozšíří. Vlastník, kterým je společnost Gasunie, totiž oznámil, že letos prověří možnosti navýšení kapacit prostřednictvím technické optimalizace provozu. "Jsme ale teprve na začátku, terminál se postupně zabíhá a toto bude analyzováno na základě detailnějších údajů z provozu. Ale budou se k tomu hledat cesty," podotkl Gazdík. Pokud by se kapacity terminálu opravdu zvýšily, budou případné úpravy rezervovaných kapacit ČEZ předmětem dalších jednání, řekl dále ČTK Gazdík.

Zkapalněný zemní plyn z Nizozemska se používá v Česku od října. Většinu loni koupeného plynu ČEZ dopravil přes německou soustavu do ČR. Zde ji firma využila na pokrytí spotřeby svých zákazníků a také naplnění zásobníků. Část objemu pak ČEZ nabídl dalším dodavatelům. Většina plynu v terminálu pochází z USA, ČEZ zároveň vyloučil použití plynu z Ruska.

10.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...