1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dceřiná společnost Rosatomu bude pokračovat ve finském jaderném projektu

nuclear power 3Helsinky - Ruská státní společnost Rosatom a její finská divize RAOS Project budou pokračovat v plánované výstavbě jaderné elektrárny ve Finsku, a to navzdory nejistotě ohledně vládních povolení po invazi Ruska na Ukrajinu. Uvedla to dnes společnosti RAOS v prohlášení zaslaném agentuře Reuters.

 

"Rosatom a RAOS Project pokračují v plnění svých závazků vyplývajících z podepsaných dohod a smluv týkajících se projektu Hanhikivi 1," uvedl RAOS Project.

 

Od invaze Ruska na Ukrajinu, kterou Moskva označuje za speciální operaci, finský ministr hospodářství Mika Lintilä opakovaně prohlásil, že je "naprosto nemožné", aby vláda vydala stavební povolení pro elektrárnu Hanhikivi.

 

Elektrárnu staví finsko-ruské konsorcium Fennovoima, ve kterém vlastní dvoutřetinový podíl finské subjekty jako Outokumpu, Fortum a SSAB a zbytek patří dceřiné společnosti Rosatomu RAOS Voima. Řada finských zúčastněných stran veřejně vyjádřila ochotu z projektu odejít a odepsat ho, ale nejsou ochotné platit firmě RAOS Project za porušení stávajících smluv a případné odškodnění.

 

RAOS mezitím pokračuje v přípravných stavebních pracích v místě plánované elektrárny na severozápadním pobřeží Finska. Bez vládní licence ale nemůže zahájit výstavbu.

 

RAOS Project uvedl, že jako dodavatel jedná podle smlouvy o inženýrské činnosti, zadávání veřejných zakázek a výstavbě podepsané v prosinci 2013 se společností Fennovoima. Ta původně čekala, že do léta 2022 získá od vlády licenci na výstavbu reaktoru o výkonu 1,2 gigawattu. Výstavba pak měla být zahájena v roce 2023.

20.04.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...