1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Devon Energy koupí břidlicová ložiska ropy za šest miliard dolarů

bridlicovy plynOklahoma City - Americká energetická společnost Devon Energy koupí v Texasu břidlicová ložiska ropy za šest miliard dolarů (zhruba 122 miliard Kč).

Firma se sídlem v Oklahomě to oznámila jako další významný krok v jejím přesunu od zemního plynu směrem k lukrativnější těžbě ropy.

Devon koupí území v přední americké břidlicové pánvi Eagle Ford od společnosti GeoSouthern Energy. V koupené oblasti o rozloze asi 33.000 hektarů se nyní těží 53.000 barelů ropy denně a během několika let by se tam produkce měla zvýšit až na zhruba 140.000 barelů za den. Prokázané rezervy území v přepočtu na ropný ekvivalent obsahují 400 milionů barelů.

Devon Energy se podle agentury Reuters bude nyní snažit prodat aktiva v těžbě plynu v Kanadě a některé další aktivity v USA, které nespadají pod její hlavní produkční oblasti, řekl šéf společnosti John Richels. Nový Devon bude podle něj významným severoamerickým těžařem ropy.

Devon pracuje na své transformaci od roku 2009, kdy začal prodávat majetek v zahraničí a zaměřovat se na Severní Ameriku. V důsledku boomu těžby břidlicového plynu a prudkého poklesu domácí ceny této suroviny se ale dostala ziskovost firmy pod tlak a její akcie v posledních dvou letech zaostávaly za průměrným růstem v odvětví.

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...