1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dohoda o dodávkách plynu ze Slovenska na Ukrajina je připravena

eustream-logo1Bratislava - Slovensko se s Ukrajinou dohodlo na obsahu memoranda, na jehož základě bude v budoucnu možné dodávat zemní plyn na Ukrajinu přes slovenskou síť plynovodů. Termín podpisu dokumentu zatím nebyl stanoven.

ČTK o tom informovala společnost Eustream, která na Slovensku provozuje tranzitní plynovod.

"Eustream už ukončil jednání s Evropskou komisí a ukrajinskými partnery o obsahu memoranda o porozumění. V současnosti čekáme na vyjádření ukrajinské strany k organizačním otázkám a k termínu podpisu dokumentů," uvedl mluvčí Eustreamu Vahram Chuguryan. Společnost je součástí plynárenské skupiny SPP, ve které má 49 procent akcií a manažerskou kontrolu Energetický a průmyslový holding.

Ukrajinský ministr energetiky Eduard Stavyckyj podle slovenského listu Hospodárske noviny prohlásil, že zmiňovaný dokument Ukrajina podepíše tento týden.

Detaily ohledně dodávek plynu ze Slovenska na Ukrajinu nejsou známy. Podle informací ČTK po podpisu memoranda bude potřebné nejprve vyřešit technickou stránku propojení plynovodů, což by se mohlo stát do podzimu příštího roku. Slovenský premiér Robert Fico o víkendu prohlásil, že od Ukrajiny očekává záruku ohledně zaplacení nákladů na zajištění dodávek plynu ze Slovenska na Ukrajinu.

Ukrajina je silně závislá na dovozu energií z Ruska. Možnost zahájení dodávek plynu ze Slovenska na Ukrajinu ohlásila Evropská komise v listopadu před konáním summitu Východního partnerství, na kterém se očekával podpis dlouho plánované asociační dohody mezi Ukrajinou a EU. K tomu ovšem nedošlo, protože Kyjev ještě před summitem oznámil, že proces přerušuje. V reakci na tento krok proevropská ukrajinská opozice odstartovala sérii protivládních demonstrací, kterými si chce vynutit demisi vlády i prezidenta Viktora Janukovyče.

10.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...