1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dovoz uhlí z Ruska do Číny loni vzrostl o 20 procent, EU jeho dovoz zakázala

mine vagonPeking - Dovoz uhlí z Ruska do Číny loni vzrostl o 20 procent na více než 68 milionů tun. Oznámila to čínská celní správa. Moskva se snaží zvyšovat dodávky energetických surovin do Asie, například do Číny a do Indie, aby si kompenzovala propad vývozu do západních zemí. Ty na Rusko uvalily sankce za jeho invazi na Ukrajinu.

 

V samotném prosinci se dovoz ruského uhlí do Číny zvýšil na 6,89 milionu tun ze 4,08 milionu před rokem. Klesl však ze 7,16 milionu tun v listopadu, a to v důsledku logistických problémů. Ty prohloubilo mrazivé počasí, které zkomplikovalo nakládku i přepravu uhlí, informovala agentura Reuters.

Hlavním dodavatelem uhlí do Číny zůstala v prosinci i v celém loňském roce Indonésie. Dovoz uhlí z této asijské země do Číny se vloni ale snížil téměř o 13 procent zhruba na 171 milionů tun.

V Evropské unii začal v srpnu v plném rozsahu platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v dubnu v rámci pátého souboru protiruských sankcí. Rusko tradičně patří mezi tři největší vývozce uhlí na světě, i když toto odvětví tvoří jen zlomek ruské ekonomiky.

Česká republika předloni z Ruska dovezla přes 300.000 tun černého uhlí. Podíl Ruska na celkovém dovozu černého uhlí do země tak činil zhruba sedm procent. Výpadek dodávek uhlí z Ruska podle dřívějších vyjádření odborníků může Česká republika nahradit dovozem z jiných zemí.

26.01.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...