1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dukovanský druhý blok je na plném výkonu

nuclear power 3Druhý výrobní blok připojili energetici po výměně paliva přesně před týdnem takzvaným přifázováním prvního turbosoustrojí.

V úterý ráno pak připojili také druhé turbosoustrojí a následně postupně výkon zvyšovali. V průběhu celého týdne prováděli řadu předepsaných kontrol a testů, které potvrdily řádný stav zařízení. O víkendu, při dosažení 98 %, pak energetici provedli závěrečná zpřesňující kontrolní měření a následně najeli na 100 % výkonu bloku.

 „Pokud se nevyskytnou žádné technické potíže, měl by blok čistou a bezemisní energii vyrábět nejméně následujících jedenáct měsíců. Bezpečnost a spolehlivost je však pro nás vždy prioritou,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

 Už v pátek ráno začnou energetici postupně snižovat výkon prvního výrobního bloku až k úplnému odpojení od sítě a zastavení řízené štěpné reakce. V následujících dvou měsících pak energetici provedou výměnu části paliva a plánované servisní a kontrolní práce.

 „Kromě ukončené odstávky dukovanské dvojky nás letos čeká ještě pět odstávek pro výměnu paliva. Práce vzájemně koordinujeme a využíváme teplejšího období s nižší spotřebou a obvykle i nižší cenou elektřiny,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

 Energetici nepředpokládají, že by stávající průběh šíření nemoci covid-19 nějak negativně omezil provoz elektrárny nebo průběh nadcházející odstávky. V elektrárně však i nadále platí řada preventivních opatření proti jeho šíření.

21.02.2022

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...