1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EIG a Fluxys partnery v infrastruktuře LNG v Chile

LNG TerminalWashington/Brusel - EIG a Fluxys jsou partnery v klíčové infrastruktuře LNG podporující dekarbonizaci v Chile.

EIG, přední institucionální investor do globálního energetického a infrastrukturního sektoru, a Fluxys, přední společnost v oblasti energetické infrastruktury, dnes oznámily, že společně získají 80% podíl ve společnosti GNL Quintero S.A. ("Quintero"), největším terminálu pro znovuzplyňování zkapalněného zemního plynu (LNG) v Chile, od společnosti Enagas Chile SpA a přidružených společností OMERS Infrastructure. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Quintero je klíčovým podnikem v oblasti energetické infrastruktury, který podporuje chilskou strategii dekarbonizace pomocí překlenovacího paliva, jež umožňuje sladit hospodářský růst s využíváním obnovitelných zdrojů energie (OZE) a postupným ukončením využívání uhlí. Quintero je v provozu od roku 2009 a je největším terminálem pro příjem a vykládku LNG v Chile, stejně jako pro jeho skladovací a znovuzplyňovací kapacity. Terminál těží ze své strategické polohy v zálivu Quintero a zásobuje diverzifikovanou základnu zákazníků ve středním Chile v odvětvích bydlení, obchodu, průmyslu, dopravy a výroby energie. Terminál vlastní 75 % kapacity pro znovuzplyňování LNG v zemi, v roce 2021 přes toto strategické aktivum dorazilo do Chile 67 % celkového dovozu zemního plynu (jak LNG, tak dovoz potrubím). S denní kapacitou regazifikace 15 milionů m3, skladovací kapacitou LNG 334.000 m3 a kapacitou nakládky na kamiony 2500 m3 denně je terminál spolehlivým dodavatelem zemního plynu, který přispívá k energetické diverzifikaci a bezpečnosti Chile.

Chile má prvotřídní solární a větrné zdroje a kapacitu OZE odpovídající 4 % celkové světové poptávky po energii. Země usiluje o to, aby se stala jedním ze tří největších světových výrobců zeleného vodíku, přičemž do roku 2040 plánuje instalovat 200 GW energie z obnovitelných zdrojů k výrobě zeleného vodíku. Chile již podepsalo několik dohod na podporu vývozu zeleného vodíku, mimo jiné s belgickými přístavy Antverpy/Zeebrugge, německým přístavem Rotterdam a s Jižní Koreou.

Akvizice navazuje na přítomnost EIG na chilském trhu, kde firma vlastní průkopnický solární komplex Cerro Dominador, který kombinuje 100MW fotovoltaickou elektrárnu (PV) se 110MW elektrárnou na koncentrovanou sluneční energii (CSP). Fotovoltaická elektrárna je v provozu od roku 2017 a elektrárna CSP byla úspěšně synchronizována s chilskou elektrickou sítí v dubnu 2021. EIG je rovněž partnerem ve společnosti AME S.p.A, která je chilským developerem projektů a nezávislým výrobcem elektřiny. AME spoluvlastní společnost Generadora Metropolitana, pátou největší společnost na výrobu elektřiny v Chile, a také společnost HIF Global, lídra v oblasti vodíku a e-paliv, který má rozpracovanou řadu projektů v komerčním měřítku a jehož výstavba se očekává v příštích několika letech.

Pro společnost Fluxys je toto partnerství perspektivní investicí, která vytváří zázemí v další zemi Latinské Ameriky, kde je přechod na novou energetiku jedním z hlavních bodů vládní agendy. Díky bohatým solárním a větrným zdrojům chce Chile vyrábět nejlevnější zelený vodík na světě. Belgická koalice pro dovoz vodíku, jejímž partnerem je společnost Fluxys, potvrdila konkurenceschopnost a proveditelnost dodavatelského řetězce zelených molekul z Chile do Evropy a Belgie.

"Jsme nadšeni příležitostí investovat do společnosti Quintero, která dokonale odpovídá našemu zaměření na strategickou, vysoce kvalitní infrastrukturu, jenž je pro region, jemuž slouží, klíčová, a přináší atraktivní, smluvně zajištěné peněžní toky," řekl R. Blair Thomas, předseda představenstva a generální ředitel EIG. "Jsme rádi, že můžeme opět spolupracovat se společností Fluxys, provozním partnerem světové úrovně, a spolehlivou energií tak pomoci společnosti Quintero podpořit energetické potřeby Chile a jeho cíle v oblasti transformace. Silná pozice společnosti Quintero v oblasti infrastruktury zemního plynu slouží jako atraktivní výchozí bod pro rozšíření její přítomnosti v souvisejících a přilehlých odvětvích, včetně skladování, nakládky do kamionů a opětovného zplyňování, a také pro rozvoj výrobních kapacit pro zelený vodík, kde má Quintero významný potenciál stát se domácím lídrem v rodícím se odvětví."

"Společnost Quintero, která má v Evropě 3 terminály LNG, má ambice investovat i mimo Evropu a stát se přepravcem nových energetických nosičů, dokonale zapadá do naší strategie růstu s ohledem na nízkouhlíkovou budoucnost," uvedl Pascal De Buck, generální ředitel a výkonný ředitel společnosti Fluxys. "Chceme zavést a rozšířit naše průmyslové zkušenosti po celém světě a jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s EIG jako předním světovým investorem do energetické infrastruktury, který se již intenzivně podílí na projektech energetické transformace v Chile. Naše partnerství ve společnosti Quintero přiblíží Fluxys k vývoji vodíkových technologií v Chile a podpoří dovoz vodíku do Belgie. Těšíme se na spolupráci a rozvoj nových příležitostí s vedením a pracovníky společnosti Quintero."

Očekává se, že transakce bude uzavřena v druhé polovině roku 2022, a to za obvyklých podmínek, včetně všech požadovaných kontrolních a souvisejících regulačních povolení.

Jako finanční poradce společností EIG a Fluxys působila v souvislosti s transakcí Citigroup Global Markets Inc. Právním poradcem EIG byla společnost White & Case LLP a právním poradcem společnosti Fluxys byla Linklaters LLP.

08.04.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...