1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EK počítá s dohodou, která umožní dodávky plynu z EU na Ukrajinu

gas fire2Brusel - Evropská komise předpokládá, že provozovatelé plynovodů na Slovensku a na Ukrajině v příštích dnech podepíšou dohodu, která umožní Evropské unii dodávat na Ukrajinu zemní plyn.

Agentuře Reuters to řekla mluvčí komise Marlene Holznerová.

Tento krok by pomohl snížit závislost Ukrajiny na dodávkách plynu z Ruska. Mohl by přispět i k dosažení historické dohody o partnerství mezi EU a Ukrajinou.

"Domníváme se, že jsme velmi blízko dohodě (ohledně dodávek plynu). Byly sjednány její podmínky, podle nichž bude plyn směřovat ze západu na východ přes Slovensko na Ukrajinu," řekl Holznerová. "Už je to jen otázka podpisu, který by měl přijít během několika dnů," dodala.

Ukrajina tento měsíc kvůli sporům ohledně ceny zastavila dovoz plynu z Ruska. Spory mezi Moskvou a Kyjevem vyvolaly obavy z návratu "plynových válek" z let 2006 a 2009, které narušily dodávky suroviny do Evropy.

Ukrajina je na dodávkách energie z Ruska silně závislá a chce přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva podle Kyjeva stanovila za ruský plyn příliš vysoké ceny. Ukrajina platí za 1000 krychlových metrů ruského plynu zhruba 400 dolarů, což představuje jednu z nejvyšších cen v Evropě.

Kyjev se snaží snížit závislost na dodávkách energie z Ruska posilováním vztahů s Evropskou unií, což se ruské straně nelíbí. Očekává se, že během summitu EU, který se bude konat 28. a 29. listopadu v Litvě, Ukrajina s EU podepíše dohodu o volném obchodu a o přidružení.

21.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...