1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektrárny Opatovice zdraží od ledna teplo o 4,8 procenta

Teplaren4Opatovice nad Labem - Elektrárny Opatovice zvýší cenu tepla na příští rok o 4,8 procenta. Měsíční výdaje za teplo a teplou vodu se tak běžné domácnosti zvýší o více než 60 korun, v tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí firma Hana Počtová.

Elektrárna zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a přilehlých obcí, což je kolem 63.000 domácností a také stovky institucí jako nemocnice, školy a podniky.

Nová cena na nejvyšší úrovni bude od nového roku 627,20 koruny za gigajoule. Letos stojí nejvyšší sazba včetně stálé složky na 598,50 Kč/GJ, vloni byla 544 korun za GJ. Čtyřčlenná rodina v průměru odebere za rok 25 GJ. "Vzhledem k aktuální výši inflace dochází fakticky k desetiprocentnímu snížení reálné ceny za tepelnou energii," uvedla Počtová.

Elektrárny patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá miliardář Daniel Křetínský. Skupina EPH stanovila jednotné navýšení cen v teplárnách, které jí patří. Teplárny zásobují teplem zejména oblasti Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi, Mostu, Litvínova a Plzně.

"Výdaje za energie jsou v dnešní době pro mnohé rodiny klíčové a zásadně ovlivňují životní úroveň. Naši zákazníci napojeni na systém centrálního zásobování tak budou ochráněni před dopady energetické krize," řekl Karel Čipera, ředitel společnosti EOP Distribuce.

Vstupní a provozní náklady na výrobu tepla letos stouply. Například cena hnědého uhlí od Severočeských dolů je dražší přibližně o 200 procent. Na ceny tepla a elektřiny má vliv i cena emisních povolenek. Evropská komise podle výkonné ředitelky Romany Zadrobílkové zatím neakceptovala českou legislativu, která chce po omezené období zmírnit vliv povolenek na teplárenství.

"Bohužel tato notifikace zatím neproběhla. Ale v případě jejího schválení je náš akcionář připraven tento pozitivní vliv do cen tepla promítnout," dodala Zadrobílková. Pokud by komise reagovala dřív, EPH bylo připravené teplo pro příští rok nezdražovat, dodala.

08.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...