1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Energetika Třinec za 9,6 milionu korun modernizuje horkovody

Tepelne rozvodyTřinec - Společnost Energetika Třinec za 9,6 milionu korun modernizuje horkovody v městských částech Třince na Frýdecko-Místecku Kanada a Konská.

Sníží to tepelné ztráty a zvýší bezpečnost dodávek tepelné energie do centralizovaného zásobování teplem, nynější nadzemní horkovody už nevyhovují současným požadavkům na energetickou náročnost. ČTK to řekla mluvčí firem ve skupině Třinecké železárny - Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Projekt v Konské spočívá především ve zkrácení trasy horkovodu, což přinese úsporu primární energie v objemu 3300 gigajoulů ročně. "Počítáme s částečně novou podzemní trasou předizolovaného potrubí, čímž dojde ke snížení celkových ztrát tepla. Zrušíme 736 metrů horkovodního nadzemního vedení a zrealizujeme kratší napojení předizolovaným potrubím v délce 195 metrů," uvedl ředitel Energetiky Třinec Petr Matuszek.

V případě nadzemního horkovodu v Kanadě ukázalo měření tepelné ztráty až 28 procent z celkového objemu dodávaného tepla. Tepelnou izolaci horkovodního vedení dlouhého 800 metrů tam nahradí minerální vlna s vnějším oplechováním. "U tohoto projektu jsme úsporu energie vyčíslili na 870 gigajoulů za rok," uvedl Matuszek.

V Konské činí náklady 5,6 milionu korun, v Kanadě téměř čtyři miliony. Část pokryjí dotace.

Energetika Třinec je dceřinou firmou Třineckých železáren. Stará se o energetický servis pro železárny, zejména pro technologii hutní výroby. Teplou vodou a teplem zásobuje také velkou část Třince.

21.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...