1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Eni prodala svůj podíl v ruské SeverEnergia za 2,9 miliardy USD

eni-logoMilán - Italská ropná a plynárenská skupina Eni prodá svůj podíl v producentovi zemního plynu SeverEnergia ruským společnostem Novatek a Gazprom Něfť za 2,94 miliardy USD (59,4 miliardy Kč).

Oznámila to italská společnost v prohlášení.

SeverEnergia je společný podnik na těžbu zemního plynu a má aktivity na severu Ruska. Nadpoloviční podíl v něm drží společný podnik ruských energetických gigantů Novatek a Gazprom Něfť. Zbylých 49 procent vlastní Arctic Russia, což je společný podnik italských podniků Eni a Enel. Eni má v Arctic Russia 60 procent a Enel 40 procent. Enel však nedávno prodal svůj podíl ruské ropné firmě Rosněfť za 1,8 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

Eni je podle těžby sedmou největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Firma je aktivní ve více než 70 zemích světa. Vedle působnosti v oblasti ropného, plynárenského a petrochemického průmyslu se zabývá výrobou a prodejem elektrické energie, poskytováním služeb při těžbě ropy a strojírenstvím. Vlastní rovněž podíl 32,44 procenta v české společnosti Česká rafinérská, která provozuje dvě největší rafinerie v Česku.

21.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...