1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

E.ON ČR zlevní elektřinu o 10,5 procenta, cenu plynu nemění

E-on logo 1České Budějovice - Energetická skupina E.ON ČR, která působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, snížila cenu elektřiny pro rok 2014 o 10,5 procenta. Ceny zemního plynu od 1. ledna zůstávají ve stejné výši.

ČTK to řekl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

"Rodina, která má malou spotřebu elektřiny za rok, ušetří kolem 1000 až 1200 korun. Domácnosti, které elektřinou i vytápí, ušetří okolo 4000 korun. Domácnosti, které plynem i topí, si nepatrně připlatí, zhruba 450 korun za rok," upřesnil mluvčí.

Cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ten minulý týden oznámil, že cena elektřiny pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta. Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny pro domácnosti až o 19 procent. U skupiny RWE, která je v tuzemsku alternativním dodavatelem elektřiny, nynější klienti získají podle typu tarifu automaticky slevu až 20 procent, noví klienti až 23 procent. Společnost Centropol Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny až o 18 procent.

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,2 milionu zákazníků, má tak podíl na trhu 20 procent. V oblasti plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem je v ČR asi 5,5 procenta.

Podle Sbírky listin společnosti E.ON ČR loni meziročně klesl zisk o 608 milionů korun na 536,8 milionu korun. Tržby se snížily o 519 milionů na osm miliard korun. Počet zaměstnanců se nezměnil, firma zaměstnávala 1560 lidí.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...