1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom chce investovat 13,5 miliardy USD do zkapalněného plynu

Gazprom buildingMoskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom plánuje investovat 13,5 miliardy dolarů (asi 273,5 miliardy Kč) do výstavby závodu na zkapalněný zemní plyn (LNG) u Vladivostoku. Řekl to  gubernátor Přímořského kraje Vladimir Mikluševskij.

Gazprom přitom původně hovořil o poloviční částce.

Gazprom původně oznámil, že investuje ve Vladivostoku 220 miliard rublů, což je asi 6,7 miliardy dolarů. Mluvčí firmy ale podle agentury Reuters řekl, že nová částka zahrnuje kromě nákladů na výstavbu závodu na LNG také náklady na výstavbu infrastruktury, jako je přístav a plynovod.

Gazprom plánuje do roku 2018 postavit ve Vladivostoku závod na LNG s kapacitou deset až 15 milionů tun ročně. Firmě však roste na trhu konkurence od místních producentů Rosněfť a Novatek. Dolní komora ruského parlamentu již schválila zákon o liberalizaci vývozu LNG, který zruší monopol Gazpromu na vývoz tohoto produktu. Rosněfť spolu s americkou společností Exxon Mobil chce ve stejném roce jako Gazprom otevřít závod na produkci LNG s kapacitou pět milionů tun ročně na ostrově Sachalin.

Mikluševskij o výši investice informoval po setkání s generálním ředitelem Gazpromu Alexejem Millerem. Rosněfť s Exxonem chtějí do svého závodu investovat 15 miliard dolarů.

Rusko má nyní na globálním trhu LNG, kterému dominuje Katar, podíl asi 4,5 procenta. Do roku 2020 chce svůj podíl na trhu zdvojnásobit. Produkce by se pak měla pohybovat od 35 do 40 milionů tun. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že LNG a užší vazby na Asii by měly být pro ruské firmy prioritou, protože poptávka po ropě a plynu v Evropě slábne.

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...