1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom chce odvrátit obvinění ze zneužívání pozic v Evropě

Gazprom gas tankBrusel - Ruský plynárenský obr Gazprom slíbil Evropské komisi ústupky, aby odvrátil obvinění ze zneužívání svého dominantního postavení na trzích střední a východní Evropy.

Sdělil to eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Brusel začal firmu vyšetřovat již před více než rokem. Vyšetřování zahrnovalo Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

Almunia uvedl, že místopředseda Gazpromu Alexander Medveděv nabídl ústupky na jednání v Bruselu. "Bylo to konstruktivní setkání," řekl podle agentury Reuters Almunia. "Gaprom oznámil, že v příštích dnech předloží návrhy v písemné podobě," dodal.

Almunia už v říjnu sdělil, že komise je připravena obvinit Gazprom z používání praktik porušujících antimonopolní pravidla. Pokud komise dojde k závěru, že některá firma pravidla skutečně porušuje, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. To by v případě Gazpromu bylo až 14,3 miliardy dolarů (téměř 290 miliard Kč).

Podle informací komise z doby zahájení vyšetřování padá na Gazprom podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom je také podezřelý, že účtuje některým zemím nepřiměřeně vysoké ceny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost hodlá v letošním roce zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů po loňském propadu o osm procent na 139 miliard kubíků.

Gazprom je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky. Firma pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale na evropském trhu čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných hornin.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...