1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom Něfť obnovila těžbu ropy na úroveň z doby před pandemií

Oil well 3Moskva - Ruská ropná společnost Gazprom Něfť obnovila produkci na úroveň z doby před začátkem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to dnes náměstek generálního ředitele společnosti Vadim Jakovlev. Gazprom Něfť je nejrychleji rostoucí ruskou ropnou společností podle produkce.

 

Jakovlev dodal, že společnost je připravena vypořádat se s omezením dodávek ropy na Západ, za kterým stojí sankce. Mnoho zemí je uvalilo na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, důležití odběratelé ropy Indie a Čína ale dovoz zlevněné ruské ropy zvýšili na rekordní úroveň. Aktuální údaje o produkci a případnou prognózu však Jakovlev nezveřejnil.

Těžba ropy v Rusku se ukázala dostatečně odolná a vzdoruje předpovědím o prudkém poklesu kvůli západním sankcím. Vedoucí představitelé EU se na začátku letošního roku dohodli na embargu na ruskou ropu, které vstoupí v platnost do konce roku.

"Pokud se týká ropného embarga, tak omezení, která byla vytvořena, ať už regulační či logistická, nemají přímý dopad na celkovou poptávku," řekl Jakovlev. "Vedla k přepracování logistických tras, protože odcházíme na nové trhy, dodal. Tato podle něj neefektivní logistika zvyšuje náklady na dopravu.

V roce 2021 firma Gazprom Něfť vytěžila 101 milionů tun uhlovodíků. Z toho bylo 62 milionů tun ropy, informovala agentura Reuters.

Gazprom Něfť je třetím největším producentem ropy v Rusku a je součástí státní plynárenské skupiny Gazprom. Loni firma díky rostoucím cenám ropy zvýšila zisk čtyřnásobně na rekordních 503,4 miliardy rublů (205 miliard Kč).

08.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...