1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Investor chce u Kobylé nad Vidnávkou postavit dvě velké větrné elektrárny

wind turbineJeseník - Dvě nové větrné elektrárny s celkovým výkonem devět MW plánují postavit u obce Kobylá nad Vidnávkou na Jesenicku společnosti Micronix a SEFIN Capital, které nedaleko této obce už jeden větrník prostřednictvím společnosti VE Kobylá nad Vidnávkou provozují.

Obec s investorem podepsala smlouvu o spolupráci a jeho záměr zanesla do upraveného územního plánu. Pokud společnost VE Kobylá nad Vidnávkou získá všechna potřebná povolení, chce stavbu dvojice větrných elektráren zahájit příští rok a dokončit v létě 2025. ČTK dnes informaci získala z databáze EIA.

Tubusy dvou plánovaných větrných elektráren u Kobylé nad Vidnávkou mají být vysoké 155 metrů, rotor má průměr 150 metrů a celková výška větrníku bude činit 230 metrů. Jedna větrná elektrárna má ročně vyrobit zhruba 4000 GWh elektrické energie, což odpovídá spotřebě 1500 domácností. Na kopcích u Kobylé nad Vidnávkou nyní fungují dvě větrné elektrárny. Jednu provozuje společnost VE Kobylá nad Vidnávkou a druhou obec Velká Kraš.

Se stavbou dvou nových větrných elektráren počítá upravený územní plán obce, jehož změnu loni schválilo zastupitelstvo Kobylé nad Vidnávkou. Odborníci vypočítali, že pro stavbu dvou větrníků bude třeba zabrat 0,63 hektaru zemědělské půdy. Pro vybudování příjezdových komunikací k větrným elektrárnám jsou v územním plánu vyčleněny pozemky o celkové ploše 1,11 hektaru.

Společnost VE Kobylá nad Vidnávkou oznámila svůj záměr postavit u Kobylé nad Vidnávkou další větrné elektrárny v roce 2018. Obci nabídla za každou dodatečně postavenou větrnou elektrárnu 100.000 korun ročně a také například opravu zhruba půl kilometru cest ve vlastnictví obce. V roce 2020 pak investor podepsal s obcí smlouvu o spolupráci, která se týká stavby dvou nových větrných elektráren na katastru Kobylé nad Vidnávkou.

První větrné elektrárny byly v Olomouckém kraji zprovozněny v polovině 90. let. Na konci roku 2019 tam fungovalo 18 velkých větrných elektráren a parků. Stavba nových větrníků se v posledních letech kvůli nesouhlasu veřejnosti a některých samospráv téměř zastavila. Například u Jívové v podhůří Jeseníků investor plánuje stavbu pěti větrníků s celkovým výkonem deset megawattů déle než 15 let. Stožáry s vrtulí budou vysoké 145 metrů. Obec Jívová chystanou investici podporuje. Někteří obyvatelé se ale obávají zvýšeného hluku či negativního dopadu větrníků na ráz krajiny, turistiku či cenu nemovitostí.

Právě kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů, kteří se zaměřují na větrné elektrárny. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová na Olomoucku fungují dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů se tyčí k nebi u nedaleké u Lipiny. Dvě nové větrné elektrárny plánuje postavit u Potštátu na Přerovsku společnost Roteko Invest. Proti stavbě větrníků se postavila potštátská radnice, organizace Hnutí Duha i místní spolky.

25.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...