1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Irák chce příští rok zvýšit těžbu ropy o milion barelů

oil barrelsVídeň - Irák plánuje příští rok zvýšit těžbu ropy o milion barelů na více než čtyři miliony barelů denně. Vyplývá to ze sdělení iráckého ministra ropného průmyslu Abdala Karíma Luajbího.

Podle agentury Reuters by to znamenalo nejrychlejší nárůst těžby od pádu Saddáma Husajna před deseti lety, experti to ale pokládají za nereálné.

Luajbí po příjezdu na zasedání ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve Vídni řekl, že svůj vývoz chce Irák dostat napřesrok na 3,4 milionu barelů denně, včetně 400.000 denních barelů dodávek z poloautonomního Kurdistánu. Irák doma spotřebovává kolem 700.000 barelů ropy denně.

Silný růst irácké těžby by zvýšil tlak na další členy OPEC v čele se Saúdskou Arábií, aby zabránili propadu ceny omezením svých dodávek. Situaci ještě komplikuje předpokládaný návrat Íránu na světový trh po nedávné předběžné dohodě o svém jaderném programu s šesticí světových velmocí.

Experti a manažeři ropných společností podnikajících v Iráku ale podle Reuters upozorňuj na to, že cíl čtyř milionů barelů denně v příštím roce není příliš reálný. Produkci bude omezovat stav infrastruktury a bezpečnostní rizika.

"Tyto odhady jsou příliš optimistické," řekl Cuneyt Kazokoglu z konzultační firmy FGE. Manažeři ropných firem poukazují na to, že Bagdád zřejmě bude muset souhlasit s nižšími plány těžby na gigantických polích Rumajlá a Západní Kurna,

Místopředseda irácké vlády pro energetiku Husajn Šahristání loni prohlásil, že země bude do roku 2015 těžit pět až šest milionů barelů ropy denně a do roku 2020 se těžba zvýší na devět až deset milionů barelů. Původně Irák plánoval, že do roku 2017 bude těžit asi 12 milionů barelů ropy denně, to ale experti považovali za nereálné.

Irák patří už nyní mezi největší producenty ropy na světě. Loni se mu podařilo z druhého místa v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sesadit Írán a každé další zvýšení objemu těžby mu upevní jeho pozici druhého největšího producenta za první Saúdskou Arábií, která těží kolem deseti milionů barelů denně.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...