1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jednání o teple z Temelína pro Č.Budějovice se odkládá

Nuclear-Energy-PlantČeské Budějovice - Jaderná elektrárna Temelín nebude v nejbližších letech zásobovat takzvaným odpadním teplem České Budějovice.

O dlouho plánovaném projektu se znovu začne jednat nejspíše až po roce 2020, až nastanou problémy s uhlím. Podle původních plánů mělo teplo z Temelína dorazit do krajského města v roce 2015. Projekt ale není pro Teplárnu České Budějovice aktuálně ekonomicky efektivní. Zaznělo to na dnešní mimořádné valné hromadě teplárny.

Životnost zdrojů a dodávky paliva má teplárna zajištěné do roku 2020. Na území města vlastní 128 kilometrů rozvodů tepla. Bez dalšího rozšiřování horkovodní sítě by potrubí plánovaný rozsah dodávek z Temelína ani nevstřebalo, uvedl mimo jiné předseda představenstva teplárny Miloslav Houfek.

Zástupci ČEZ už dříve upozornili, že dodávky tepla z Temelína by byly zajímavé také z hlediska životního prostředí. Teplárna by nemusela ročně spálit 100.000 tun hnědého uhlí, jehož kvalita klesá. Snížily by se emise tuhých znečišťujících látek a skleníkových plynů o třetinu. Loni teplárna vypustila do ovzduší přes 443 milionů kilogramů chemických látek a zůstává největším znečišťovatelem ovzduší na jihu Čech.

Územní řízení na stavbu teplovodu z JETE zatím vydáno nebylo. Stavební řízení by ČEZ zahájil až po ukončení jednání o obchodních podmínkách.

Akcionáři se dnes zajímali zejména o udržení plánovaného zisku společnosti mezi 70 až 90 miliony korun ročně a efektivitu plánovaných investic z hlediska schválené dlouhodobé koncepce společnosti a státní energetické koncepce.

Rok 2012 byl pro Teplárnu České Budějovice jedním z nejúspěšnějších, skončila se ziskem 184 milionů korun. Celkové výnosy meziročně vzrostly o 264 milionů korun na 1,4 miliardy. Teplárna vyplatila na dividendách přes 65 milionů korun, což bylo nejvíce v historii a třikrát více než loni. Majoritním akcionářem je s 80 procenty akcií město.

27.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...