1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jihočeský vodárenský svaz letos investuje rekordních 300 milionů Kč

water energyČeské Budějovice - Jihočeský vodárenský svaz (JVS) letos investuje rekordních téměř 300 milionů korun. Na investice vyčlenil svaz téměř 237 milionů a na opravy přes 53 milionů korun. Nejvíc peněz dá do obnovy řadu surové vody z přehrady Římov do úpravny Plav. ČTK to sdělil mediální zástupce svazu Zdeněk Zuntych.

 

"Je to ambiciózní, ale reálný cíl, protože akce zahrnuté do plánu obnovy máme vesměs už připravené," řekl k investicím ředitel JVS Antonín Princ.

Nejvíc bude stát dlouho připravovaná obnova řadu surové vody z římovské přehrady do úpravny Plav. V prvním úseku dlouhém 1,2 kilometru se vedle současného řadu položí nové roury o průměru 1200 milimetrů. Práce začaly v lednu a skončí v srpnu 2024. Letos na ně padne 113 ze 194 milionů. Na práce dalo dotaci ministerstvo zemědělství, 135 milionů, z nichž svaz letos vyčerpá 54 milionů.

"Všechny opravy a investice slouží k tomu, aby naše vodárenská soustava byla stabilní a bezpečná. JVS je spolek založený a vlastněný členskými městy a obcemi na principu péče o společný majetek a vzájemné spolupráce. To umožňuje udržet princip cenové solidarity," uvedl Princ.

Dalších 27 milionů korun dá svaz za přestavbu jednoho z hlavních vodojemů na Táborsku, ve Zlukově, s kapacitou 3000 metrů krychlových. Zásobuje hlavně Soběslav a Planou nad Lužnicí. Jiné investice chystá svaz v úpravně Plav. Zhruba 43 milionů budou stát dvě odstředivky na odvodňování produkce kalu, vznikajícího při úpravě vody surové na pitnou. V úpravně se rovněž obnoví dispečink, řídící a monitorující provoz 70 vodohospodářských staveb, tvořících jihočeskou vodárenskou soustavu. Mezi 11 nejnákladnějších staveb patří i výměna vodovodu v Milevsku za 8,9 milionu Kč, kde místo potrubí z šedé litiny bude plastové.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400.000 Jihočechů, téměř dvě třetiny obyvatel kraje. Ročně soustavou proteče na 16 milionů metrů krychlových pitné vody. Nejvíc do Českých Budějovic, kde se spotřebuje 34 procent produkce.

Jihočeský vodárenský svaz měl v roce 2021 výnosy 364,1 milionu korun a skončil ve ztrátě po zdanění 12,8 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Loni plánoval investice za 100 milionů korun. Předloni prodal svaz 15,8 milionu metrů krychlových pitné vody, meziročně o 8000 metrů krychlových méně. Výrobu ovlivnila druhý rok v řadě covidová opatření.

JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Zásobuje přes 170 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 267 obcí a měst.

03.02.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...