1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jihomoravské teplárny prodaly méně tepla, důvodem je hlavně teplá zima

teplaren 4Brno - Zejména kvůli vysokým zimním teplotám prodaly jihomoravské teplárenské podniky od loňského podzimu do současnosti méně tepla než v minulých letech. NIžší spotřebu také ovlivnilo chování odběratelů, kteří se snažili ušetřit. Vyplývá to z ankety ČTK mezi teplárenskými podniky v kraji.

 

Největší teplárny v kraji, Teplárny Brno, prodaly od loňského října do letošního března přibližně o 12 procent méně tepla než ve stejném období o rok dříve. To představuje pokles prodeje o 2,4 milionu gigajoulů. "Hlavním důvodem meziročně nižšího prodeje tepla jsou převážně úspory na straně zákazníků. Tyto úspory jsou na úrovni deseti procent. Dalším důvodem nižšího prodeje je rovněž teplejší průběh počasí, kdy hodnocené období bylo s průměrnou teplotou +5 °C o 0,5 °C meziročně teplejší," uvedl finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura s tím, že prodej tepla byl v sezoně dosud nejnižší.

Spotřeba tepla klesla také v Břeclavi, přibližně o deset až 15 procent. "Výroba tepla se ve srovnání s předchozím rokem snížila zhruba o deset až patnáct procent s mírnými rozdíly mezi jednotlivými lokalitami. K tomuto výsledku topné sezony přispěla nejen úsporná opatření, ale samozřejmě také mírná zima," uvedl jednatel městské společnosti Teplo Břeclav Martin Marták.

Podle ředitele vyškovské společnosti VYTEZA Michala Koutníka má teplé počasí na nižších odběrech tepla hlavní podíl. Ve Vyškově až do prosince prodávali teplo za 528 korun za gigajoule, od ledna museli cenu zvýšit na 1375 korun včetně DPH. "Do prosince dobíhala stará smlouva s dodavatelem, který nám do poslední chvíle dodával plyn za tři roky starou cenu. Lednové zvýšení tak bylo nutné. Pokud ale bude vývoj ceny plynu pokračovat, zvažujeme od července úpravu ceny směrem dolů," uvedl Koutník.

Cenu od března snížily také Teplárny Brno. Od listopadu platili lidé v Brně 1672 korun za gigajoule včetně DPH, od března cena klesla na 1485 korun. Teplo zlevnilo také v Břeclavi, kde musely teplárny kvůli krachu dodavatele na podzim cenu zvýšit pětinásobně na více než 3000 korun, od ledna ale cena klesla na 1483 korun a od března na 1217 korun. Znojemská tepelná společnost od března cenu snížila ze 1490 korun na 1290 korun za gigajoule včetně DPH.

20.04.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...