1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jižní Korea je připravena přesměrovat část dodávek plynu do Evropy

korean flagSoul - Jižní Korea je připravena do léta přesměrovat část dodávek plynu do Evropy, kde na trhu panuje nejistota v souvislosti s ukrajinskou krizí. Učinit by tak měla na žádost Spojených států či evropských zemí. Podle agentury Reuters to dnes uvedl zdroj obeznámený s touto záležitostí.

Země Evropské unie jsou do značné míry stále závislé na dovozu plynu z Ruska. Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zdůvodnila to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Cena plynu pro evropský trh se pak výrazně zvýšila. Evropská unie oznámila, že chystá společnou reakci.

Jihokorejská média již v únoru psala, že místní představitelé zvažují, že by se Soul podělil o své zásoby zkapalněného zemního plynu (LNG) s Evropou. "Vláda zvažuje, že by Evropu podpořila, pokud by se situace na Ukrajině zhoršila a vznikly potíže s dodávkami zemního plynu," citovala tehdy jihokorejská média nejmenovaného činitele jihokorejského ministerstva zahraničí.

Spojené státy požádaly své spojence, včetně Jižní Koreje, aby se o své zásoby LNG s Evropou rozdělili.

Také evropské země vyjádřily naději, že by mohly uzavřít výměnnou dohodu se svými partnery, včetně Jižní Koreje, aby překonaly hrozící přerušení dodávek z Ruska.

Soul podle médií původně žádost odmítl s tím, že plyn v zimním období potřebuje pro svou spotřebu. Uvedl ale, že by Evropu mohl podpořit po skončení zimy, pokud bude mít přebytky, napsala agentura Jonhap.

04.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...