1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kyjev podepsal s Eni dohodu o těžbě ropy a plynu v Černém moři

eni-logoKyjev - Ukrajinská vláda podepsala s italskou energetickou společností Eni dohodu o průzkumu a těžbě ložisek ropy a zemního plynu v západní části pobřežních vod Černého moře.

Tato oblast může zajišťovat Ukrajině ročně až tři miliony tun ropy, řekl ukrajinský ministr energetiky Eduard Stavyckyj.

Společný podnik pro rozvoj ložisek na území o rozloze 1400 kilometrů čtverečních bude řídit Eni. Pět procent v něm bude mít francouzská energetika EDF a zbytek domácí podniky Vody Ukrainy a Čornomornaftogaz.

Dohoda s Eni je třetím velkým energetickým projektem na Ukrajině za poslední rok. Ukrajina chce snížit svou závislost na dovozu ropy a plynu z Ruska, které má tendenci využívat svého vývozu energie k politickému tlaku. Rusko hrozilo Kyjevu omezením dodávek plynu v případě, že tento měsíc podepíše smlouvu o přidružení k EU.

Ukrajina na počátku měsíce podepsala s americkou energetickou skupinou Chevron smlouvu o těžbě plynu z břidlic na západě země v hodnotě deseti miliard dolarů (přes 200 miliard Kč). V lednu uzavřela Ukrajina smlouvu v podobné hodnotě se společností Shell o těžbě břidlicového plynu na východě země.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...