1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Litoměřice požádají o dotaci 3,8 mld Kč na geotermální projekt

Geothermal EnergyLitoměřice - Litoměřice se budou ucházet o dotaci 3,8 miliardy korun na výzkumný projekt zaměřený na geotermální energii. Má se realizovat na více místech v zemi, vedle Litoměřic také na Ostravsku.

Novináře o tom informovalo vedení Litoměřic. Město se na využití geotermální energie zaměřuje od roku 2006. Teplem získaným z hloubkového vrtu by chtělo v budoucnu zásobovat domácnosti, této fázi ale bude předcházet právě výzkumný projekt. V prostoru bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad už vznikl průzkumný vrt hluboký 2,1 kilometru.

Starosta Ladislav Chlupáč (ODS) dnes podepsal memorandum s vedením společnosti Energie Holding, jež nyní dodává Litoměřicím teplo. V budoucnu by pak město mohlo pro rozvod geotermální energie využít stávající zařízení, jež vlastní právě tato společnost.

"V současné době se zabýváme přípravou výzkumného projektu. Je to ve spolupráci s Vysokou školou báňskou a několika dalšími partnery," řekl místostarosta Karel Krejza (ODS). Dodal, že jimi jsou například Karlova univerzita, Technická univerzita v Liberci, Ústav struktury a mechaniky hornin, Geofyzikální ústav a Ústav geoniky Akademie věd ČR a Česká geologická služba.

"V této chvíli byla podána žádost do takzvané předvýzvy na ministerstvo školství. Projekt je koncipován jako velký, to znamená, že nebudeme soutěžit s ostatními projekty, ale připraví se na úrovni ministerstva a vyjednávání s Evropskou komisí, a bude-li schválen, pak je téměř jisté, že na něj budou vyhrazeny prostředky z Evropské unie," dodal Krejza. Celkové náklady by měly činit 3,8 miliardy korun, dotace má pokrýt 100 procent.

V projektu se počítá s dvěma výzkumnými centry, jedno by mělo být v Litoměřicích, druhé na Ostravsku. "V obou se počítá z vyvrtáním dvou vrtů do pěti kilometrů," řekl. Pokud se podaří získat dotaci, s pracemi by se mohlo začít na jaře 2015.

V Litoměřicích se už začala budovat seismická monitorovací síť, bude sestávat z pěti stanic. Bude sledovat seismickou aktivitu spojenou s geotermálním projektem, ale i seismickou aktivitu v regionu obecně, data pak bude možné vědecky využít. "V současné době pracují dvě stanice, je to v lokalitě Skalice a Žernoseky. Další stanici spustíme na konci roku v úložišti jaderného odpadu v dole Richard," řekl Jiří Málek z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR.

Kdy se Litoměřice dostanou k druhé fázi, tedy komerčnímu projektu zaměřenému na rozvod tepla po městě, zatím není jasné. Podle Krejzy to ale nebude dříve než v roce 2019.

Starosta upozornil na to, že Litoměřice na geotermálním projektu spolupracují také se saskými Drážďanami, jde především o vzájemnou výměnu zkušeností.

V lednu chce město spustit webové stránky, které budou litoměřický geotermální projekt prezentovat veřejnosti.

10.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...