1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Litoměřice zahájí provoz tří fotovoltaických elektráren

solar panelLitoměřice - Litoměřice v lednu zahájí provoz tří malých fotovoltaických elektráren, které město vybudovalo na střechách dvou základních a jedné mateřské školy. Bude i jejich provozovatelem.

Novináře o tom informoval energetický manažer Litoměřic Jaroslav Klusák. Náklady na jejich vybudování dosáhly necelých tří milionů korun bez DPH, celkový výkon elektráren dosáhne zhruba 80 kilowatt.

Fotovoltaické panely jsou nainstalované na základních školách U Stadionu a Havlíčkova a na mateřské škole Masarykova. V tuto chvíli město čeká na udělení licence na provoz od Energetického regulačního úřadu.

"Maximum vyrobené elektrické energie se spotřebuje přímo na místě, výroba tedy nijak zvlášť nezatěžuje distribuční síť. Pro město to má i určité ekologické přínosy," řekl Klusák. Zmínil také ekonomický přínos. Za každou vyrobenou jednotku elektrické energie bude městu vyplácen bonus v minimální výši 1,88 koruny za kilowatthodinu po dobu 20 let. Takto vyrobená energie pak podle jeho slov město vyjde na zhruba dvě koruny na kilowatthodinu, běžná cena přitom činí zhruba 4,50 koruny.

"Když tohle všechno dáme dohromady, tak tato investice má čisté přínosy za dobu životnosti 20 let asi 3,5 milionu korun po odečtení veškerých nákladů," dodal Klusák.

10.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...