1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Maďarský úřad povolil výstavbu reaktoru nového bloku jaderné elektrárny Paks

nuclear logo2Budapešť - Maďarský Národní úřad pro atomovou energii (OAH) povolil výstavbu reaktoru jednoho nového bloku jaderné elektrárny Paks. Stavební práce tak mohou začít, uvedlo dnes podle agentury MTI maďarské ministerstvo zahraničí a obchodu.

 

Reaktorová budova zaručí, že se během procesu výroby energie nebudou do životního prostředí uvolňovat žádné škodlivé látky, citovalo ministerstvo zahraničí ministra Pétera Szijjártóa. "Nebude třeba se obávat radioaktivní kontaminace v případě jakýchkoliv vnějších přírodních nebo lidských vlivů nebo – nedej bože – útoků," uvedl Szijjártó.

Ministr poznamenal, že OAH nedávno vydal prováděcí licenci na modernizaci elektrárny, která umožnila zahájení pozemních prací na místě. Dva nové bloky budou podle něj moct být postaveny a zapojeny do sítě do roku 2030, což Maďarsku umožní podniknout důležité kroky k zajištění energetické bezpečnosti a být imunní vůči dlouhodobým nejistotám mezinárodních energetických trhů.

Dva nové bloky elektrárny Paks, která pokrývá zhruba polovinu spotřeby elektrické energie v zemi, postaví ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom. Výrobní kapacita jediné jaderné elektrárny v Maďarsku by se měla po spuštění nových bloků zdvojnásobit.

Cena stavby se odhaduje na 12,5 miliardy eur (zhruba 307,3 miliardy korun). Kritiku v minulosti vyvolal způsob financování nových bloků. Velkou část nákladů zpočátku pokryje Rosatom skrze speciální úvěr poskytnutý Maďarsku v hodnotě deseti miliard eur. Vláda premiéra Viktora Orbána navíc zadala v roce 2014 ruské společnosti stavbu nových bloků bez výběrového řízení. Opozice v minulosti vládu vyzvala, aby zakázku zrušila. Na ruský jaderný sektor nebyly ze strany Evropské unie uvaleny po ruské invazi na Ukrajině sankce.

06.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...