1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Města na Brněnsku a Hodonínsku šetří energie výstavbou solárních panelů

solar panels2Brno – Města na Brněnsku a Hodonínsku šetří energie výstavbou solárních panelů a výměnou veřejného osvětlení ze sodíkových svítidel na úspornější LED osvětlení. ČTK to řekli zástupci oslovených měst, podle kterých vysoká cena energií pravděpodobně ovlivní investice měst pro příští rok.

 

V Ivančicích chystají instalaci fotovoltaických panelů na školních budovách a sportovní hale. "V současnosti vše závisí na statickém posouzení střešních konstrukcí veřejných budov. Doposud jsme ale například vyměnili klasická svítidla na LED osvětlení v části veřejného osvětlení a ve všech veřejných budovách," řekl starosta města Milan Buček. Podle něj by ceny energií mohly být příští rok až desetkrát vyšší než letos, což by významně ovlivnilo investice pro rok 2023. "Museli bychom se soustředit pouze na zajištění provozních činností a menších oprav, významnější investice by se musely přesunout do rozpočtu na rok 2024," dodal Buček.

 

V Kyjově na Hodonínsku na elektřině v příštím roce ušetří, protože ji vloni koupili na komoditní burze na dva roky dopředu. Plyn se městu zdražil o 100 procent. "Abychom uspořili energie, rozšiřujeme v Kyjově chytrý systém veřejného osvětlení. Vyměnili jsme sodíková svítidla za stmívatelné LED lampy," řekl tajemník města Filip Zdražil. Dodal, že začínají rozpracovávat projekt na využití fotovoltaických elektráren na městských budovách, které by elektřinou napájely nejen samotné budovy, ale přebytečná energie by byla využitelná pro napájení veřejného osvětlení v přilehlém okolí.

 

Další úsporná opatření hledá město zejména v provozu a změně organizační struktury úřadu. "Od prvního července zanikl na městském úřadu Organizační a právní odbor. Také jsme si odhlasovali snížení počtu členů zastupitelstva z 27 na 21, takže uspoříme 720.000 korun ročně," řekl Zdražil.

 

V Hodoníně zateplují budovy, vyměňují okna a modernizují veřejné osvětlení na LED osvětlení. "Také zavádíme energetický management pro 15 městských budov, jako jsou školy, úřady nebo tělocvičny. Chceme rozšiřovat veřejné osvětlení na solární energii a instalovat fotovoltaické elektrárny na veřejných budovách," řekl mluvčí města Josef Horníček. Dodal, že ceny energií se dramaticky mění, což komplikuje sestavení rozpočtu na rok 2023. U elektrické energie odhaduje Horníček růst průměrné ceny na troj- až osminásobek, u zemního plynu až na dvanáctinásobek.

 

V Ostopovicích u Brna mají ceny energií fixované do konce příštího roku. "V roce 2019 jsme vyměnili veřejné osvětlení v obci za nová LED světla, ve škole využíváme tepelné čerpadlo," řekl starosta obce Jan Symon. Dodal, že zvažují změny ve zdrojích vytápění i v dalších obecních budovách z plynových kotlů na tepelná čerpadla a v úvahu připadá i v těchto budovách snížit teplotu.

02.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...