1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mexičtí zákonodárci se dohodli na reformě energetiky

mexican flagMexiko - Mexičtí zákonodárci z řad vládní strany a konzervativní opozice se dohodli na návrhu zákona o reformě energetického sektoru, která má umožnit vstup soukromých investic do těžby ropy a plynu.

Agentuře Reuters to řekl jeden vysoce postavený zákonodárce. Proti liberalizaci energetického průmyslu tento týden demonstrovaly desetitisíce Mexičanů.

Plán předpokládá, že mexická ropa zůstane ve státním vlastnictví. Soukromé firmy včetně zahraničních se však na její těžbě budou moci podílet prostřednictvím různých kontraktů, jako jsou dohody o sdílení zisků a licence.

S plánem reformy energetického sektoru přišel mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Cílem je vytvořit nový systém spolupráce se soukromým sektorem, který má přilákat ropné firmy zpátky do Mexika. Prezident tvrdí, že vstup soukromých investorů do produkce ropy a plynu je nezbytný pro posílení ekonomiky země.

Ropný a plynárenský průmysl v Mexiku byl v roce 1938 znárodněn. Mexiko je desátým největším producentem ropy na světě. Vláda však varovala, že pokud se nepodaří zvýšit těžbu, mohla by se země již v tomto desetiletí stát čistým dovozem energie.

Znárodnění ropného průmyslu je pro Mexičany jednou z mála historických událostí, na které jsou hrdí. Prezident Lázaro Cárdenas v roce 1938 vyprovodil ze země 17 zahraničních ropných společností, které podle přesvědčení Mexičanů plenily národní bohatství.

09.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...