1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Modernizovaná úpravna vody zlepší kvalitu pitné vody na Jesenicku

water tap 2Jeseník - Zvýšení kvality pitné vody a její stabilizaci si od dokončené modernizace úpravny vody v Adolfovicích na Jesenicku slibuje společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka. S pomocí dotace ministerstva zemědělství do tohoto projektu investovala 86 milionů korun.

"V těchto dnech jde rekonstrukce do finále, testujeme nový řídící systém i instalované technologie a připravujeme se na zkušební provoz," sdělila ČTK ředitelka VAK Jesenicka Lenka Podhorná.

Úpravna vody v Adolfovicích zajišťuje pitnou vodu pro více než 15.000 obyvatel. VaK Jeseník se pro její modernizaci rozhodla kvůli tomu, že při vydatném dešti nebo rychlém tání sněhu má surová voda přitékající z Šumného a Borového potoka nižší kvalitu. Modernizace úpravny stabilizuje kvalitu vody i při nepříznivých klimatických podmínkách. Zároveň se sníží množství použitého chlóru, prodlouží životnost kovových potrubí a zlepší monitoring kvality vody.

Úpravna vody v Adolfovicích funguje od 60. let minulého století a kromě dílčích oprav v roce 1996 nebyla tato důležitá technologie modernizována. Rekonstruovat úpravnu vodohospodářské firmě doporučili odborníci. Zhruba polovinu z investice 86 milionů korun pokryla dotace ministerstva zemědělství, zbytek modernizace úpravny vody zaplatil Vak Jesenicka z vlastních zdrojů.

Společnost Vak Jesenicka vlastní a provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na území obcí Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Hradec-Nová Ves, Jeseník, Lipová-lázně a Písečná.

16.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...