1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

MOL koupil práva na těžbu ropy v Severním moři

MOL-logoBudapešť/Praha - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL koupila od německé společnosti Wintershall práva na těžbu ropy v Severním moři v blízkosti Velké Británie.

Firma uvedla, že akvizice rozšiřuje portfolio jejích těžebních aktivit o novou, atraktivní oblast. Cena byla předběžně stanovena na 375 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč), může se však ještě změnit. Transakce má být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

"Transakce poskytuje společnosti MOL příležitost získat oporu v atraktivní oblasti Severního moře," uvádí se ve sdělení firmy. Nová pole jsou ve fázi rozvoje a těžby. Celková nejvyšší produkce z polí má v roce 2018 dosáhnout 16.000 až 18.000 barelů denně.

Pro společnost MOL má dohoda hlavně strategickou hodnotu. Firma doufá, že jí pomůže k dalšímu růstu v tomto regionu a ve střednědobém výhledu i k výraznému zvýšení těžby.

Firmy MOL a Wintershall rovněž podepsaly memorandum o spolupráci při průzkumu a těžbě ropy v Severním moři a na Blízkém východě. Wintershall je součástí skupiny BASF. Firma upozornila, že Severní moře je čtvrtou největší oblastí průzkumu a těžby ropy na světě a zároveň jednou z nejstabilnějších.

Skupina MOL působí ve více než 40 zemích světa a má kolem 28.000 zaměstnanců. Provozuje pět rafinérií a dvě petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku a v Itálii a má vlastní síť čerpacích stanic v 11 zemích střední a jihovýchodní Evropy. V České republice loni koupila 124 čerpacích stanic sítě Pap Oil. Spolupracuje také s českou energetickou společností ČEZ.

16.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...